Auto & Tech

Nije nam svejedno

Aside Banners

Google Earth nam pokazuje što smo napravili Zemlji u proteklih 30 godina

Nije nam nikakva nepoznanica koliki utjecaj čovječanstvo ima na svoj okoliš, ali kada to vidimo kroz ovakav time lapse, neke stvari postaju zabrinjavajuće.

Piše , Objavljeno

Naša majčica Zemlja se sve teže nosi sa svojim najopasnijim parazitom, čovjekom, a kako stvari stoje, uskoro bi jedno od to dvoje moglo izgubiti rat. I to sigurno neće biti naša planeta. Čovječanstvo se nezaustavljivo širi po svakom kutku svijeta i vrlo često uopće ne brine na utjecaj koji sa sobom nosi, šumama koje krči, rijekama koje preusmjerava i štetnim plinovima koje taloži u atmosferi, a iako je većina nas toga itekako svjesna, gotovo je nemoguće pojmiti o kakvom se problemu radi. Zato uvijek dobro dođu vizualni dokazi, a Google Earth je odlučio svojim korisnicima predstaviti upravo to.

Google je naime nedavno nadogradio svoj Google Earth Engine te uključio protekle četiri godine u svoju bazu, koja se sada proteže od 1984 do 2016 godine, dakle nešto više od tri desetljeća. Odabirom njihove Time Lapse opcije, vrlo lako se može promotriti što se u svakom dijelu svijeta događalo tijekom tih 30 godina, odnosno kako se mijenjao okoliš. Ne znamo što je šokantnije, prizori širenja velikih gradova ili nezaustavljivog otapanja ledenjaka, ali zbog niti jedne od njih nam nije potpuno svejedno.

Inače, sada su ti prikazi jasniji, kvalitetniji i ažurniji nego ikada jer Google od lipnja ove  godine koristi snimke sa satelita Landsat 8 lansiranog 2013. godine, što će uvelike pomoći da još detaljnije vidimo promjene u narednih nekoliko godina. Ako imate 40-ak sati slobodnog vremena, zavalite se u kauč i pogledajte time lapse video isječke promjena na cijeloj planeti, jer nema ništa jezivije nego gledati kronologiju velikih promjena koje su se dogodile za naših života, a uglavnom ih nismo bili niti svjesni.

TAGOVIgoogle earth ljudi planet promjene satelit timelapse video zemlja

Komentiraj