Auto & Tech

Svi na Sunce!

Aside Banners

Google Maps sada može procijeniti isplati li vam se staviti solarne panele na krov kuće

Piše , Objavljeno

Google se često zaleti s nekim promašenim projektom (Google+ anyone?), ali uvijek se uspiju ispraviti nečim uistinu korisnim i zanimljivim. Tko bi rekao da će ovaj put to biti solarne ploče…

sunroof 1Osim za pronalazak točnog puta do kojegod vukojebine morate doći i 3D šetanja ulicama gradova koje nikada nećete vidjeti (to što nemamo para, ne znači da ne možemo putovati!), Google Maps je alat koji nudi još mnogo mnogo više. U moru opcija koje bismo mogli opisivati cijeli dan, nedavno se istaknuo Project Sunroof, nimalo kriptična nova alatka koja Google Maps koristi kako bi procijenila isplativost postavljanja solarnih panela na krov određene kuće, pritom računajući troškove, iskoristivost i konačnu uštedu.

Project Sunroof – promo:

Kako bi to postigao, Project Sunroof koristi 3D-modeling kako bi procijenio površinu krova pogodnu za solarne ploče, analizira položaj Sunca tijekom godine, kao i količinu oblaka i temperaturu koja je specifična za cijelo šire područje te u obzir uzima čak i količinu sjene koju bacaju obližnji objekti. Sve se to, zajedno s cijenama ulaganja i kretanjem cijena električne energije, ubacuje u računicu, a Project Sunroof na kraju izbacuje procesuiranu procjenu isplativosti cijelog projekta.

sunroof

Ako procijenite da se isplati ugraditi solarne panele, Project Sunroof će sam predložiti najbliže instalatere takvih uređaja, što će koštati barem 150 tisuća kuna, ali dobra pozicija i mnogo sunčanih sati garantiraju povrat tog novca za 10-ak godina. A nakon toga se da i zaraditi! Za sada je ova alatka dostupna samo za ljude koji žive na području Bostona, San Francisca i Fresna, ali Google uskoro namjerava proširiti ovu uslugu pa ćemo valjda i mi ovdje dobiti priliku vidjeti kome sunce sija, a kome pada mrak na oči!

TAGOVIgoogle google maps project sunroof solarna energija solarne ploče solarni panali

Komentiraj