Auto & Tech

Pad moćnog Flasha

Aside Banners

Google, Mozilla i Facebook gaze po iritantnom Flash Playeru, a za to imaju itekako dobre razloge

Piše , Objavljeno

Većina je korisnika interneta posljednjih dana vjerojatno primijetila kako se nešto čudno događa s njihovim Flash Playerom, a razlog tome leži u samoj naravi tog softvera.

flashReći kako je Adobe Flash kao softverska platforma i Adobe Player kao ono što krajnji korisnik dobiva totalno nepotrebno je u svakom slučaju pogrešno jer se “pola interneta” bazira upravo na tom malenom programčiću, od videa i reklama pa sve do animacija i browser igrica. S druge strane, mora se priznati i kako se radi o teškom sranju, zastarjelom po svojoj naravi i punom bugova u toj mjeri da crpi hrpetinu resursa vašeg procesora i baterije te uz sve to predstavlja i veliku sigurnosnu prijetnju. Dakle, klasična mat situacija u kojoj imamo nužno zlo koje moramo trpjeti, isto kao i gotovo svakodnevne updateove koje nam Adobe sprema… dobro koliko više mogu nadograđivati to smeće dok napokon ne ispadne kako spada?!

No, sve to nije bilo dovoljno da netko ozbiljno stane na kraj teroru Flasha, barem dok prije nekoliko dana talijanski Hacking Team nije hakiran (oh, ironije li…), čime je u javnost pušten jednostavni alat koji iskorištava jednu od mnogobrojnih rupa u Adobe Flash kodu te dopušta bilo kome s malo znanja da vam napravi kaos na računalu. Naravno, kao i uvijek, Adobe se tek tada sjetio ići gasiti požar iako im je ta, kao i svih ostalih gazilijun rupa bila itekako poznata, ali ovaj su se put bome opasno opekli.

mozilla 1

Prvi je ustao Google te je u svoj Chrome pretražnik ubacio sigurnosnu sklopku koja automatski pauzira svaku Flash radnju. Ekipa s Facebooka (Alex Stamos) je pak od javnosti i vlasnika najvećih pretražnika zatražila potpuno ukidanje i uništenje Flasha, a donekle im se pridružila i Mozilla (Mark Schmidt), čiji Firefox automatski blokira svaki Flash video! Dakle, ako ste zadnjih par dana imali problema s učitavanjem određenih stranica, sada znate u čemu je problem.

 

Ipak, u Mozilli su nešto nježniji od Facebooka pa su Adobeu i javno dali do znanja kako će ponovno omogućiti pokretanje njihova programa čim se riješe svi sigurnosni problemi. Iako je sve ovo još uvijek daleko od nekakve velike kapitulacije Adobe Flasha, jasno je kako se protiv ovako jakih imena jednostavno ne može boriti pa će, nadamo se, biti potrebno učiniti neke znakovitije promjene. Ako im to pak nije u interesu, neka gore!

TAGOVIfacebook firefox flash google haker mozilla program softver video

Komentiraj