Auto & Tech

Novosti iz Googlea

Aside Banners

Google na godišnjoj konferenciji najavio ništa posebno

Piše , Objavljeno

Google je na svojoj godišnjoj konferenciji predstavio milijun stvari, no ostali smo bez bilo kakve revolucionarne najave ili proizvoda. Sve je to preljevanje iz šupljeg u prazno.

google

Google I/O je jedna od najznačajnijih i najvećih konferencija u IT svijetu, a tehno-geekovi svake godine s nestrpljenjem očekuju što će novoga donijeti ovaj gigant. Na žalost, prvi smo dan ove trodnevne manifestacije ostali praznih ruku, jer Google nije najavio niti jedan uistinu novi proizvod, a cijela se prezentacija uglavnom vrtila oko web developera i alata koji bi im trebali pomoći da rade nove i bolje aplikcije.

Ipak, da ne bi sve ostalo samo na priči, predstavljena su i neka poboljšanja i nove verzije poznatih web servisa, poput Google+ i Google Maps, te nekoliko novih aplikacija, koje, kako smo već naznačili, nisu toliko nove, koliko su prožvakani koncept u novom, Google pakiranju. No, krenimo redom.

Google Play Music All Access

Tržište glazbenih servisa je u stalnom porastu, pa je normalno da i jedan gigant kalibra Googlea želi svoj komad kolača. Tako su prestavili Google Play Music All Access, servis koji funkcionira na principu pretplate (9,99 dolara mjesečno), a donosi vam milijune pjesama i radio stanica, koje možete preslušavati na vašem Android uređaju ili računalu, i sve to preko univerzalnog Google računa. Ovaj servis bi tako trebao biti vrlo jak konkurent Spotifyu, Rdiu i Pandori, no nama u Hrvatskoj to ionako nije toliko bitna vijest.

IMG_0111 (1)

Google Play Game Services

Kao i u slučaju gore spomenutog glazbenog servisa, niti igraći servis nije uspio zaživjeti na ovim prostorima, tako da ovaj proizvod nema neku preveliku važnost iz naše perspektive. No, Game Services je odgovor na iOS Game Center i XBox Live, a omogućiti će igračima igranje na mobilnim i tablet uređajima, te osobnim računalima, sinkronizaciju s drugim računima, online multiplayer i slične sitnice o kojima mi uglavnom možemo samo čitati.

Hangouts

Hangouts je još jedna aplikacija koja dolazi na već itekako razvijeno i pomalo nakrcano tržište, a u ovom slučaju se radi o chatu. Da, konkurenti su tako Skype, GroupMe i ostale chat aplikacije, a Hangouts u igru ne donosi ništa revolucionarno. Ipak, imati ćete mogućnost pisanja teksta (čudo, chat na kojem možete pisati!), te slanja fotki i albuma, i to jednoj osobi ili grupi ljudi. Moći ćete uključiti i video chat, a što je najvažnije, aplikaciju će podržati i Android i iOS sustavi. Za kraj, valja spomenuti da, premda nije nikakva novina na ovom području, Hangouts iza sebe im cijelu Google mašineriju, te će vrlo vjerojatno brzo zagospodariti tržištem.

google

Google Maps

Google Maps je jedan od najpoznatijih proizvoda ove tvrtke, a na ovogodišnjoj konferenciji su predstavljene i neke nadogradnje na već postojeći sustav. Tako novi update za korisnike smartphone uređaja donosi upozorenje o mogućim prometnim gužvama, te automatsko računanje alternativne rute. Novina je zasigurno i unaprijeđeno sučelje koje olakšava pretragu obližnjih restorana, trgovina i sličnih sadržaja. I Maps za desktop računala dobiva veliki update, koji će donijeti bolju i glađu grafiku, a od sada će se sve mape povezivati s mapama vaših prijatelja, te tako pokazivati, primjerice, restorane koji su se njima svidjeli ili slike uslikane na nekim određenim mjestima koja vi pretražujete na svom računalu.

IMG_0007

Google+

Da, Google+ još uvijek živi. Ne znamo kako, a iskreno, niti zašto, no ta žilava pustopoljina s katastrofalnim sučeljem i inferiornošću pred konkurencijom u apsolutno svakom segmentu, i dalje je jedan od bitnijih Google proizvoda. Zato se za ovu godinu priprema veliko uređivanje, sa potpuno novim sučeljem (koje podsjeća na Pinterest), mogućnostima uređivanja fotografija i automatskom sinkronizacijom s Hangouts aplikacijom. Sumnjamo da će to biti dovoljno, no Google želi svoj + servis učiniti središtem vašeg multimedijalnog sustava, koji se grana u svim smjerovima, od igara i glazbe do zemaljskih karata i chata s prijateljima.

IMG_131

Google Search

Jedna od najvećih ovogodišnjih novina je zasigurno poboljšana verzija Search enginea, koja će sada biti podebljana i glasovnim komandama. Tako će Chrome na desktop računalima napokon dobiti mogućnost glasovnog pretraživanja, kakvo već postoji na mobitelima (primjerice, Siri). Sve što trebate reći jest “OK Google“, te ćete time uključiti mod za glasovne komande. Samo pretraživanje će biti mnogo naprednije, te dakako povezano s vašim Google računom. Tako, primjerice, možete zadati komandu “Što ima u Londonu?” (naravno, ne na hrvatskom… još!), a Search će vam, osim klasičnog pretraživanja, ponuditi rezultate poput fotografija vaših prijatelja koji su posjetili taj grad ili pitanja na koje su oni već dobili/dali odgovor.

IMG_0111

I to bi uglavnom bilo to, najvažnije što je Google predstavio na ovogodišnjoj konferenciji. Nije bilo mjesta za nove proizvode, već se više okrenulo poboljšanju postojećih servisa i dodavanju novih funkcija koje su ovom gigantu nedostajale. Njihova je velika želja, što je vrlo jasno vidljivo, učiniti od vašeg Google računa potpuno neovisan entitet koji će postojati sam za sebe i biti vam i više nego dovoljan za bilo kakvu radnju na internetu. Hvala bogu da Google ima i moć i infrastrukturu da izvede jedan ovakav megalomanski projekt.

TAGOVIgoogle internet maps search

Komentiraj