Auto & Tech

Aside Banners

Google phone – G1

Američki T-Mobile predstavio je dugoočekivani smartphone kojeg pogoni Googleov Android OS.

Piše , Objavljeno

google phone

google phone

Radi se o aparatu kojeg proizvodi HTC, ali sve je to palo u drugi plan pred činjenicom da se radi o prvom aparatu kojeg pogoni dugo očekivani Googleov Android operativni sustav. Na tren ćemo odoljeti masovnoj histeriji i navesti pokoju tehničku specifikaciju uređaja.

Kućište dimenzija 117 x 55,7 x 17,1 milimetara ima 3,2 inča dijagonale širok zaslon osjetljiv na dodir, koji doduše nije multitouch, ali tu je i trackball koji će olakšati snalaženje. Rasklapanjem slider kučišta (bočno) otvara se puna QWERTY tipkovnica. G1 e može nabaviti u bijeloj, crnoj i smeđoj boji.

G1 ima 3,2MP kameru s autofokusom, ugrađeni GPS i digitalni kompas koji u kombinaciji s akcelometrom i Google Maps aplikacijom omogućuje lako snalaženje u prostoru.

Ok, to smo riješili, idemo na ono što sve zanima – Andorid. Naravno, OS je donekle ograničen mogućnostima HTC-ovog aparata, a primjetna je Googleova praksa da veći dio posla ostavi nezavisnim developerima, pa je izostala nakrcanost aplikacijama i mogućnostima, ali je tu otvoreni API. Google i T-Mobile su već najavili mogućnost potpuno legalnog otključavanja telefona i slobodno korištenje “third party” aplikacija. Išli su toliko daleko i izjavili da im neće smetati niti ako netko razvije Skype like aplikaciju i razgovara mimo T-Mobilea. Mora se priznati, Google drži do svojih principa, a ovime su definitivno bacili rukavicu u lice Appleu koji poput policajca kontrolira korištenje iPhonea.

“Google phone”, kako mu nadimak kaže, definitivno je namijenjen ljudima koji se oslanjaju na Google aplikacije poput Gmaila, kalendara, Talka i drugih. Aparat se aktivira unosom Google korisničkog računa i sinkronizira se s vlasnikovim računom. Push Gmaila postoji, ali nema aplikacije za sinkronizaciju, budući da se odvija isključivo preko Google aplikacija, a iz istog razloga izostali su i Exchange te podrška za Outlook.

G1 se trenutačno može nabaviti jedino u SAD-u, uz pretplatu na mobilni paket T-Mobilea, u Velikoj Britaniji će se pojaviti u studenom, a sljedeće bi se godine trebao pojaviti i u ostalim europskim zemljama. Hrvatska? Nemamo pojma.

Sve o G1 smartphoneu doznaj na Stvari.net >>

TAGOVIandroid google htc mobitel phone smartphone t-mobile

Komentiraj