Auto & Tech

Kao u lošem SF filmu

Aside Banners

Google razvija sustav koji može snimati i reproducirati naša sjećanja

Piše , Objavljeno

Tehnološki div Google i dalje pokušava postići transcedentno stanje između čovjeka i tehnologije, a jedan od načina je svakako i povezivanje naših sjećanja s njihovim izumima.

black mirror 1Ako se pitate što se dovraga dogodilo s Google Glassom i zašto pola svijeta već ne fura naočale kojima se može snimati, fotografirati i doživljavati proširena stvarnost, vjerojatno ste svjesni činjenice kako se ovaj proizvod ipak nije uspio probiti na tržište i pokazati zanimljivim za krajnjeg korisnika. Problemi s privatnošću, loša kamera koja je mogla snimati samo kratke djeliće i bila prilično loše rezolucije te neadekvatan način pohrane svih podataka nisu pokopali Google Glass, ali su ga poslali na itekako potrebnu doradu. To je dalo vremena nekim drugim odjelima tehnološkog diva da smisle pokoje novo rješenje i uporabu ove tehnologije, a među onima koje najviše obećavaju je svakako i projekt “Black Mirror”.

Zvuči tajnovito i mistično (jer je odabrano po istoimenoj seriji sličnih kvaliteta), a bome i jest! Radi se o nedavno patentiranoj tehnologiji koja bi omogućila snimanje i reproduciranje naših sjećanja i to uz pomoć Google Glassa, naprednih leća koje se tek razvijaju ili neke druge tehnike ili uređaja budućnosti. Naravno, to još uvijek nije izravno uključivanje u mozak, ali sve ono što snimite se šalje na vaš smartphone, prebacuje na Googleov cloud servis i sprema u bazu podataka, koja može biti otvorena po potrebi, bilo tipkanjem bilo glasovnom naredbom.

black mirror

Tehnički je tako nešto već sada moguće, ali ipak treba unaprijediti nekoliko stvarčica kako bi sve funkcioniralo kako je i zamišljeno. Prije svega tu mislimo na kvalitetu kamera i način pohrane podataka, koji trenutno ne mogu baš od svuda biti poslani na Googleov cloud. Ipak, razvoj optike i smanjivanje leća uz poboljšanje kvalitete prikaza obećavaju mnogo sretniju budućnost, a poznato je kako jedan od glavnih Googleovih ciljeva predstavlja povezivanje cijelog svijeta kvalitetnom i dostupnom internet/cloud mrežom. Mi se nadamo kako će drugi pokušaj njihovih optičkih gadgeta biti mnogo uspješniji…

TAGOVIgoogle Google Glass naočale optika sjećanja tehnologija

Komentiraj