Auto & Tech

Sprema se nešto veliko

Aside Banners

Google sprema mobilnu revoluciju vrlo ambicioznim Projektom Ara

Piše , Objavljeno

Koncept modularnih telefona već nam neko vrijeme razbuktava maštu, ali čekao se jedan veliki igrač da stvari odvede korak dalje. Taj je igrač, kao i obično, Google.

Project_Ara

Google je tvrtka koja se ne boji riskirati, pa makar to značilo gubitke milijardi dolara i ismijavanje sveprisutne internet javnosti. Glavni osumnjičenik je, dakako, Google+, mitska društvena mreža za koju su mnogi čuli, ali rijetko tko ju je ikada i posjetio, a slična bi sudbina mogla zadestiti i Google Glass. No s budžetom stabilnije europske države, ova si mega-kompanija može dozvoliti pokoji promašaj, jer njihovi glavni proizvodi apsolutno vladaju na tržištu. Jedino su nekako ‘tanki’ na području mobilnih uređaja, ali Project Ara bi i to mogao promijeniti. I naravno, usput zauvijek promijeniti cijelu industriju!

Iako je već bilo pokušaja stvaranja modularnih telefona, nitko nije došao dalje od nekakvog osnovnog koncepta. Google je, s druge strane, na nedavnoj konferenciji predstavio jedan od novih dragulja u svojoj kraljevskoj kruni: Project Ara. U suštini se radi o pokušaju revolucije mobilnih smartphone uređaja na način da si svaki korisnik slaže mobitel po želji, kupujući razne dijelove i spajajući ih poput LEGO kockica. To bi prije svega dovelo do veće personifikacije vlastitih uređaja (do sada je maksimum bio promjena pozadine ili nekakva softwareska nadogradnja), ali i njegove duže trajnosti, jer ne biste morali svake godine kupovati cijeli, novi smartphone.

project ara

Po najavama voditelja projekta, prvi bi se uređaji na tržištu mogli naći već u ovo vrijeme iduće godine, a za sada se razmišlja o tri osnovne veličine i nekoliko različitih baza. Prva i najosnovnija baza bi koštala svega 50 dolara (oko 250-300 kuna), dok bi onu najskuplju i najveću platili i preko 500 dolara (oko 2 500-3 000 kuna). Potom bi se na te baze pomoću elektromagneta spajali razni moduli, od ekrana i baterije, pa sve do dodatne memorije, kamere ili tipkovnice. Na taj se način možete ‘igrati’ s dijelovima kako vam paše i što najbolje odgovara vašim potrebama, tako da je sasvim jasno što bi nabrijavali, primjerice, oni koji vole okidati fotke i snimati video.

Project Ara – promo video:

Kao i svaki ambiciozni projekt, i ovaj ima nekoliko mana koje bi ga na kraju mogle i pokopati. Prije svega, ovakav modularni hardware teško može biti u korak sa sve kompleksnijim softwareom, a kompatibilizacija svih komponenti i komunikacija s proizvođačima bi zbog toga mogle patiti. Dakako, morala bi postojati iznimno razgranata i dobro opskrbljena mreža proizvođača i prodavača tih modula, što bi značilo velike promjene u cijeloj industriji. Naravno, ne treba zaboraviti niti konkurenciju, koja bi morala ili razvijati svoje varijante modularnih telefona, ili na bilo koji način pokušati srezati Googleove ambicije u korijenu.

Kada se sagleda šira slika, Project Ara zvuči predobro da bi bilo istinito. Mobitel koji možeš sam slagati i za relativno male pare doći do svog idealnog uređaja, te ga na kraju uz manje preinake koristiti i po 5-6 godina? Pa to je ostvarenje svih snova! Ipak, industrija koja počiva na potrošačkom društvu i stalnoj zamjeni starog novim, vjerojatno još nije spremna na ovako utopističke ideje, tako da ćemo za sada biti oprezni sa entuzijazmom. I naravno, pratiti daljnji razvoj situacije!

TAGOVIgoogle mobitel modularni telefon project ara revolucija smartphone

Komentiraj