Auto & Tech

Aside Banners

Google želi tvoj TV

Nakon što su pokorili web i telekomunikacije, što još ostaje Googleovim taktičarima za ugrabiti prije nego anektiraju Mliječni put? Vaš TV, naravno

Piše , Objavljeno

TV i web će u bliskoj budućnosti biti jedno te isto. Na jednoj platformi birati ćete između web stranica, TV kanala i simultano otvarati aplikacije. što je YouTube, što National Geographic, što Dnevnik, a što Super Mario Bros biti će praktički neraspoznatljivo jer ćete između svega šaltati jednim klikom gumba i gledati na ogromnoj ekrančini vašeg dnevnog boravka.

Google TV najambiciozniji je projekt ekipe iz Mountain Viewa, i sasvim logičan. TV tržište je vrijedno 70 milijardi dolara i broji 4 milijarde korisnika, a poanta nove Googleove TV platforme je bestežinsko šaranje preko različitih content providera – weba, digitalnih tv kanala ili telekomunikacijskih mreža, i sve povezano operativnim sustavom Android.

Kada i kako će Google TV pokušati preuzeti posljednji bastion entertainmenta? U partnerstvu sa Sonyjem, Logitechom, Adobeom i Intelom čitava priča će se zakuhati u jesen . Sony izbacuje svoj Internet HDTV set koji će imati integrirani Google TV i Blu-ray. Za druge brandove Google naravno ima externi box čiju proizvodnju potpisuje Logitech.

Google TV će se posebno fokusirati na podršku servisima poput Youtubea, Netflixa, Twittera i Hulua. Mogućnosti za spizditi svaki komad slobodnog vremena postati će nepregledne.

Čini se da je Google u povezivanje weba i TV-a krenuo ozbiljnije od ikoga dosada. Boxee Box je pokušao nešto slično u suradnji s D-Linkom, ali jednostavno nemaju toliko jakih partnera, niti toliko love za razvoj. Apple je inaugurirao TV box još 2007. ali su mu posvetili vrlo malo pažnje i čitava se stvar svela na kupovanje naslova iz Apple storea. Ukratko, ništa nalik na svakodnevno iskustvo prosječnog korisnika multimedije na internetu.

Ukoliko Google ne izgubi dah negdje na pola puta iz nepredvidljivih razloga, pripada im budućnost televizije. Konkurencija im već sada gadno guta prašinu koju ostavljaju iza sebe.

TAGOVIgoogle televizija

Komentiraj