Auto & Tech

Dobro je znati

Aside Banners

Google uvodi dodatne zaštite od hakiranja vašeg e-mail računa – evo što morate znati

Piše , Objavljeno

Gotovo da ne prođe dan da ne čitamo o novim hakerskim napadima na mail račune korisnika pa je Google odlučio poduzeti nekoliko korisnih koraka kako bi se to spriječilo.

Security concept: Lock on digital screen, contrast, 3d renderAko ste do sada proživjeli svoj internet život bez bilo kakvog hakerskog napada na vaše račune, možete se smatrati iznimno sretnim, ali to nikako nije razlog da se opustite jer opasnost vreba iz gotovo svake stranice ili e-maila koji otvorite. Hvala bogu, u ovim je krajevima to i dalje prilično rijetko (nekada je dobro biti malo “zaostao” za svijetom), ali doći će vrijeme kada će se zločesti dečki i cure interneta okomiti i na nas. Sve velike IT tvrtke ulažu velike napore kako bi se to spriječilo ili barem otežalo, a Google je sada predstavio novu opciju koja bi se mogla pokazati prilično korisnom.

Radi se o promjenama na sigurnosnim postavkama Gmail računa koji od sada ima opciju Devices and Activity u kojoj su izlistani svi uređaji preko kojih se vrši spajanje na ovaj servis. Bilježi se svako spajanje unazad 28 dana, a čim se na vaš račun spoji neki novi uređaj on se točno navede te se pored njega pojavi znak “NEW“. Ako se, primjerice, na svoj Gmail spajate isključivo preko računala, a primijetite da se odjednom pojavio, primjerice, Samsung Galaxy Note, sasvim je jasno da se radi o nekakvom neovlaštenom proboju te se preporučuje da odmah promijenite sve lozinke i provjere sve druge aplikacije koje su povezane s računom, poput primjerice Facebooka ili Twittera.

google

Hmh, odakle ovaj Linux?! Alert, alert! Gasi sve!

Ovu ćete novu opciju pronaći među Security postavkama, a ne bi bilo loše tu i tamo baciti oko na ono što se događa s vašim računom. Moguće je da ćete u slučaju neovlaštenog upada čak i zakasniti, ali ipak vam ostaje relativno velika šansa da ugasite požar prije nego se on rasplamsa. Naravno, i dalje se treba držati onih starih pravila da ne dajete svoje informacije neprovjerenim izvorima te da se odlogirate svaki put kada koristite svoje račune izvan vlastitog doma jer posljedice bi mogle biti iznimno neugodne!

TAGOVIemail gmail google hakeri internet lozinka mail računi sigurnost zaštita

Komentiraj