Auto & Tech

E ovo je mašina

Aside Banners

Nova vrsta računala može obraditi nevjerojatnih 640 terabajta podataka u stotinki sekunde

Piše , Objavljeno

Sadašnja računalna tehnologija polagano dolazi do svojih granica, tako da je potrebno početi razmišljati izvan kutije. HP ima neke prilično zanimljive ideje.

the machine 1

Mikročipovi, tranzistori, bakrene žice i ostatak tehnologije, koju i danas koristimo u svojim računalima, mobitelima i tabletima, polagano dolazi do svojih granica, jer ih više nije moguće smanjivati i poboljšavati im brzinu, memoriju i ostala svojstva. Ova nam je tehnologija služila dobrih 60-ak godina i možemo joj zahvaliti vjerojatno najveći razvojni boom u povijesti naše vrste, ali vrijeme je da se oprostimo s njom i okrenemo nekim drugim načinima izgradnje vrhunskih high-tech računala. Tehnološki gigant HP ima ideju, a ona se zove jednostavno The Machine.

Predstavljen na nedavno održanoj Discover 2014 konferenciji, The Machine nije niti server, niti računalo, niti mobilni telefon, već je sve to zajedno. Kombinacija svih trenutno zamislivih i izvedivih uređaja jedan je od prvih koraka prema mitskom “internetu stvari, teoretskom konceptu u kojem bi sva računalna tehnologija bila povezana na način sličan onome na koji funkcionira današnji internet. Znate ono, frižider povezan sa lokalnom trgovinom, koja je povezana s lokalnim proizvođačima, koji su povezani s tvrtkom za distribuciju, koja robotima ili bespilotnim letjelicama šalje namirnice koje su vam potrebne nakon što maleni uređaj oko vaše ruke javi da je razina magnezija u organizmu nešto niža od preporučene.

The Machine – predstavljanje s HP Discover 2014 konferencije:

Kako se radi o obilju informacija, koje klasične procesorske jezgre jednostavno ne mogu obraditi, HP je složio procesore sa specijaliziranim jezgrama, koji su umjesto arhaičnih bakrenih vodiča povezani silicijskom optikom. To cijelom sustavu znatno povećava brzinu, u isto vrijeme smanjujući potrošnju energije, što rezultira čak šest puta snažnijim procesorima koji troše osam puta manje energije. Uz sve to, The Machine sadrži posebnu vrstu otpornika zvanih memsistors, koji mogu sačuvati važne podatke čak i nakon nestanka struje.

the machine

The Machine tako može obraditi čak 160 petabajta podataka u samo 250 nanosekundi, što su brojke koje ne možemo niti zamisliti, a najvažnije je da se ne radi o nekakvim računalima veličine Velebita, već o sustavima koji bi se u narednih nekoliko godina mogli smanjiti na veličinu laptopa ili mobitela! U tom bi slučaju vaš iPhone 11 ili koji li će već smartphone tada biti popularan, mogao imati memoriju od čak 100 terabajta, što je dovoljno za iritantni selfie svake minute do kraja vašeg života. Na žalost, HP će prve testne primjerke izbaciti tek 2015. godine, pa prve uređaje s ovom tehnologijom ne možemo očekivati prije 2018. godine, a i to su iznimno optimistična predviđanja. Ništa, do tada će i ovo staro kljuse na kojem radimo biti dovoljno…

TAGOVIhp kompjuter procesor računala budućnosti računalo tehnologija

Komentiraj