Auto & Tech

Dobro je dok nema Agenata

Aside Banners

IBM pokušava stvoriti pravi Matrix, ali u svijetu japanskih anime igrica

Piše , Objavljeno

Tehnološki ples po rubu nam se nikako ne sviđa, ali u ovom slučaju odobravamo jer se ipak radi “samo” o virtualnoj stvarnosti. Ili se varamo?!

VR 8Bez obzira na neke svoje velike mane i još uvijek nedovoljnu tehnološku razvijenost, virtualna stvarnost je koncept kojem se uistinu veselimo. Kada se poprave neke tehničke boljke i još malo olakša korištenje, cijeli svijet bi mogao staviti te nezgrapne kacige na glavu i ubaciti se u svjetove o kakvima smo donedavno samo maštali. I to je uistinu divno i krasno, ali nakon nekog vremena čovjeku dosadi samome lutati po tim bespućima, pa poželi pored sebe imati druga. Ili stotine tisuća njih! E pa na tome upravo radi IBM, a iako njihov koncept dijeljene virtualne stvarnosti opasno smrdi na svijet kakav smo vidjeli u Matrixu, inženjerci tvrde kako je sve benigno. Da, da… tako počinje svaka priča o katastrofi!

VR 1 VR 2 VR 3 VR 4 VR 9 VR 10

Radi se o Sword Art Online konceptu, dijelu popularnog Sword Art anime serijala stripova, TV serija i igara, koji je ovaj put složen za igru više likova u isto vrijeme i to u virtualnoj stvarnosti. Priča ide tako da  2022. godine stotine tisuća igrača koji su se ulogirali u Sword Art Online skuže kako se ne mogu odlogirati te kako su zarobljeni u samoj igri. Slično kao i u Matrixu, sve što se s njihovim tijelima događa u igri, događa se i u stvarnosti, tako da ako umreš tamo, umireš i ovdje. A onda je bolje da imaš kakvu Trinity pored sebe da te šamaranjem jezikom vrati u život!

VR 7 VR 6 VR 5

Za realizaciju ovog koncepta je bilo potrebno izvući ono najbolje što IBM i moderna tehnologija nude, pa tako imamo na desetke umreženih računala i servera koji se spajaju na igraču stanicu s kacigom i malim prostorom na kojem se igrač može kretati, a sve zajedno je povezano SoftLayer cloud servisom, novitetom u ponudi ovog tehnološkog diva. Napredni skeneri pokreta bilježe svako pomicanje pa jednostavnim stiskom šake možete pokupiti predmete u samoj igri, a već možemo pretpostaviti što će biti kada se ubace i neke seks-opcije. Za testiranje sustava se prijavilo preko 100 000 kandidata u Japanu, gdje se sve ovo i odvijalo, a na kraju je odabrano 208 sretnika koji se slažu: “IBM je čudesan!” Ajde, neka je, ali kada će na nas doći red?!

TAGOVIibm matrica matrix sword art sword art online tehnologija virtualna stvarnost

Komentiraj