Auto & Tech

Aside Banners

Računalna ptica trkačica

Zbog njegove munjevite brzine, ime "Ptica trkačica" sasvim mu pristaje. On je trenutno najbrži komp na svijetu.

Piše , Objavljeno

Roadrunner

Roadrunner

Kojot je opet najebao. Ovu beštiju od kompa složio je IBM, i to specijalno za američki nacionalni laboratorij u Los Alamosu, New Meksiko. Obzirom da je u pitanju Meksiko, ime “Roadrunner” iliti po naški, “Ptica trkačica”, sasvim je logično. Ona njima dođe ko’ nama, ne znam…vrabac. Ima ga na svakom ćošku koji iole drži do sebe. Eto, sad ste saznali da i “ćošak” može držati do sebe.

Gdje smo stali? Aha. Zbog čega je “Roadrunner” uopće tako poseban?! Za početak, zato što je on hibridno super računalo, što znači da koristi dvije različite arhitekture procesora, a ne samo jednu što je slučaj kod većine ovakvih mrcina. Zašto bi bilo jednostavno, kad može komplicirano.
Radi se AMD-ovim dual-core Opteron procesorima, točnije o njih 6948, te o 12960 IBM PowerXCell procesora originalno razvijenih za PS3. Čemu uopće kombinacija? Stvar je u tome što je bagra Opterona bolja u organizaciji aplikacija, podržavanju operacijskog sustava, umrežavanju s drugim računalima i drugo. U osnovi, bolji su na važnijim područjima, dok PowerXCell procesori rasturaju na području znanstvenih proračuna i raznih simulacija, te su u tom polju i trideset puta jači od Opterona.
Konkretno, “Roadrunner” će se upotrebljavati za simulaciju starenja nuklearnog materijala kako bi bili sigurni da je američanski bojni arsenal siguran i pouzdan. Koristi od njega će također imati i razni znanstvenici, automobilska, svemirska, meteorološka, medicinska i druga branša.

brz kao 100 tisuća laptopa

brz kao 100 tisuća laptopa

Ok, dosta daveža sa tehnikaljama. Koliko je “Ptica trkačica” zapravo brza?! Radi se o tome da je ovo čudo prije jedno tri tjedna probilo granicu od jednog petaflopa, što prevedeno na mađarski znači tisuću trilijuna kalkulacija u sekundi, ili jednostavnije milijun milijardi kalkulacija u sekundi. Ako vam je i to nejasno onda jedan kvadrilijun kalkulacija u sekundi!!!
Kada ga se upregne do krajnjih granica može ići i do 1.7 petaflopa. Da bi to ostvarili u kućnoj radinosti, potrebno je spojiti oko sto tisuća najbržih laptopa koje možete naći na tržištu. Ako više volite kalkulator, znajte da bi svi ljudi na zemlji istovremeno trebali odraditi jednu kalkulaciju u sekundi, u trajanju od 46 uzastopnih godina kako bi postigli ono što “Roadrunner” postigne u jednome danu!!! Da je prokleto jak govori i podatak da bi super računalu iz 1998. godine trebalo 20 godina da završi kompleksnu kalkulaciju koju bi ptičurina odradila za jedan tjedan.

Istina, on nije prvi koji uspio u probijanju petaflopa, ali za razliku od drugih, on je dugotrajno operativan pri toj brzini. Da nisu korišteni i PowerXCell procesori, za sve navedene brzine i primjene, bilo bi potrebno dvadeset puta više Opterona, koji bi zauzimali više prostora, više bi se grijali, teže bi ih se napajalo, i normalno bili bi višestruko skuplji.
“Roadrunner” je definitivno prvi kada se radi o učinkovitosti jer za jedan utrošeni vat energije (napaja se sa 3.9 MW) obavi 376 milijuna kalkulacija. Zanimljivo je kako je “mig mig” dvostruko brži od IBM-ovog Blue Gene čudovišta, koje je pak tri puta brži od do sada najbržeg na svijetu.

Inače, ptičurina šljaka na Red Hat Enterprise Linuxovom operacijskom sustavu, i ima 80 terabajta memorije. Kolosalni div, sa svojih 288 kanti zauzima nešto manje od 560 kvadrata prostora, te teži oko 227 tona. Kako bi sve bilo pospojeno utrošeno je skoro sto kilometara optičog kabla.

Razvoj ovoga čuda započeo je 2002. godine, a zbog kompleksnosti razvoj je podijeljen u tri faze. Već u prvoj fazi “Roadrunner” je skunio 71 teraflop, i to bi mu bilo dovoljno za upad među deset najbrži na svijetu. Obzirom na veličinu i važnost projekta, cijena od 133 milijuna koliko je utrošeno na njega ne bi trebala čuditi.

Trivija o super računalima:U zadnjih deset godina snaga super računala se povećala tisuću puta! Kada bi se, u zemlji snova, taj napredak super računala, a u smislu cijene i učinkovitosti precrtao a automobile, auti bi trošili 0.001176 litara na sto kilometara.

TAGOVIbrzo ibm računalo roadrunner super računalo

Komentiraj