Auto & Tech

Aside Banners

Čitav svijet će uskoro biti povezan u “Internet stvari” pa čak i vaša četkica za zube

Piše , Objavljeno

Teniski reket koji će vam pomoći da poboljšate svoj servis? Četkica za zube koja će vas upozoriti kad preskočite dio? Čitava kuća koja zna kad vam je vruće, kad vam je hladno i kada biste htjeli doručak? Dobrodošli u internet stvari.

O čemu mi to?

Internet stvari. Maksimalno ćemo pojednostaviti ovaj pojam –  on ne odgovara na pitanje “Kakve stvari?” već na pitanje “Internet čega?”. “Stvari” skupljaju podatke, sinkroniziraju se s centralnim aplikacijama ili serverima i pomažu vam pri poboljšanju stila života, donošenju odluka ili jednostavno – olakšavaju vam život.

Internet_of_Things

Izvor crteža: Wikipedia

Najširi pojam je “Internet stvari” (još znan kao Internet of Things i IoT), ali različite tvrtke mu pripisuju različita imena – kao Internet svega ili Internet imenica. Nama se sviđa “internet imenica”, ali koncept je preapstraktan da bi ušao u svakodnevnu upotrebu.

Već si dio interneta stvari, a ni ne znaš

Ako imaš smartphone, već si u internetu stvari. Najobičniji smartphone je opremljen senzorima – akcelerometrom, kompasom, GPSom, visinomjerom... Možeš pratiti svoje zdravlje, brzinu svog kretanja – pa makar ono bilo u autu, snagu potresa i brojne druge faktore. Prije nekoliko godina nismo mislili da će nas nešto takvo zanimati, a ni da će biti moguće bez skupih naprava.

smartphones

Internet stvari je eksplodirao zahvaljujući ovim malim kvadrima čudnih dimenzija

Svojim mobitelom možete upravljati brojnim drugim gadgetima, ali i čitavim svojim domom. Ako uložite u pametan dom – moći ćete mobitelom kontrolirati termostat, svjetla, brave na vratima i automobil. Možda mislite “što će mi to?”, ali vjerojatno ste istu stvar mislili kad vam je netko davno rekao da ćete na mobitelima moći pristupati internetu i gledati filmove.

Razvoj tehnologije dovodi do veće zasićenosti tržišta, veća zasićenost tržišta dovodi do smanjenja cijena pa je samo pitanje vremena kada ćemo vrata stana otključavati iz ureda i kada ćemo na displeju mobitela odmah vidjeti odgovor na pitanje “Jesam li ostavio peglu?”. Ove radnje su već moguće, ali nisu još dovoljno široko rasprostranjene. Fizički svijet će biti responzivan baš kao i virtualni.

Svaki početak bijaše težak

U početku je Internet stvari bio iznimno skup sport. Tehnološki giganti poput Samsunga su ulagali u razvoj tehnologije, ali komunikacija među uređajima se vršila čudnim i rijetko zastupljenim mrežnim standardima. Kad to nije prošlo, Intel, Qualcomm i ostala ekipa su odlučili da je vrijeme za promjenu. Proizveli su čipove koji su omogućili energetski učinkovito spajanje na internet putem Wi-Fija ili na mobitel putem novog standarda nazvanog Bluetooth Low Energy.

Nest je termostat u vašem domu kojim možete upravljati internetom s bilo koje točke na planeti

Nest je termostat u vašem domu kojim možete upravljati internetom s bilo koje točke na planeti

Nabrijani gadgeti koji prate svaki naš korak, ali i svijet koji će predviđati naše radnje i emocije. Zvuči strašno, ali ne mora nužno biti strašno. Možda nam baš to bude odgovaralo, a možda se roboti pobune i izbrišu čovječanstvo s lica Zemlje. Trudimo se biti optimistični.

futuristički grad

Možda nas sve te pametne stvari pobrišu s lica planeta (rad Adama Kuczeka)

Kako internet stvari može poboljšati vaš život?

Pametan dom može znati da ste se probudili zahvaljujući monitoru aktivnosti koji nosite na ručnom zglobu. Nakon toga može zagrijati prostor u kojem najčešće boravite jutrima, skuhati vam kavu, vašem ljubimcu napuniti posudicu s vodom i isključiti protuprovalne alarme.

Možda ste i primijetili kako internet polako uči o vama što ga više koristite. Pokazali su vam oglas za određene tenisice. Kako su znali da ste baš te htjeli? To će se dogoditi i s internetom stvari. Sjećate se scene iz Minority Reporta kad Tom Cruiseu hologrami nude različite dealove koji su namijenjeni baš njemu i još mu se pri tom obraćaju imenom i prezimenom? Takva budućnost je vrlo izvjesna. O etičnosti tehnologije je uistinu teško raspravljati. Ostaje na vama hoćete li to smatrati korisnim ili ćete izrađivati znakove i protestirati protiv pokušaja izvanzemaljskih vlada da nas kontroliraju čipovima. Ni ne trebaju im čipovi (pogotovo oni ugrađeni pod kožu podlaktice, teoretičarima zavjere najdraža vrsta čipova). Imaju vaše kartice i znaju što kupujete i gdje. Samo iz toga se može ponovno rekonstruirati vaše svakodnevno ponašanje. Ako ne strahujete i shvatite to kao prednost, kao nešto što će vam olakšati život – tako će i biti. Bolje je vidjeti oglas koji želiš vidjeti, nego oglas koji te uopće ne zanima.

Budućnost je već tu, samo nije ravnomjerno distribuirana

Prošle godine je procijenjeno da ima nešto sitno preko 6 milijardi uređaja koji karakteristikama odgovaraju internetu stvari i uprihodili su mizernih 180 milijardi dolara, a do 2020. godine takvih će uređaja biti između 50 i 100 milijardi. Sami izračunajte koliko je to uređaja po jednom čovjeku. Najvažnije od svega – bit ćemo povezani sa svim uređajima i imat ćemo koristi od primjenjivosti usluga interneta stvari.

Kako bi internet stvari postao sveprisutan, potreban je jedan standard, a za jedan standard potrebno je udovoljiti brojnim točkama na to-do listi. Moglo bi doći do problema s regulacijom zakona, s obzirom da vlade diljem svijeta vjerojatno nisu očekivale pojavu ovakvog futurističkog problema. A opet – neka upravna tijela nisu očekivala ni futuristički problem kao što je padanje snijega. Khm.

Konstantno skupljanje podataka, predviđanje i analiza akcija pojedinca i duboka optimizacija među svim povezanim uređajima i ljudima će dovesti do nove revolucije. Hoćemo li se ulijeniti? Mislim da ne. Vjerojatno ćemo samo postati svjesniji onoga što radimo dobro i onoga što bismo mogli raditi bolje.

Gdje je IoT primjenjiv?

Na osobama

 • Briga za najmlađe i najstarije bi mogla postati puno lakša. Zahvaljujući različitim gadgetima opremljenim senzorima možete paziti na disanje, puls, tjelesnu temperaturu i razinu aktivnosti.
 • Možete pratiti svoj napredak u potrazi za fit tijelom – već postoje različite narukvice, fit trackeri, satovi pa čak vam i najobičniji smartphone može u tome pomoći.
 • Postoje pametni poklopci za lijekove koji prate jeste li popili svoj lijek taj dan i kada biste trebali po novi recept za novu dozu.

U domovima

Phillips Hue sustavom rasvjete možete bojom označiti sobu u kojoj se događa magija :)

Phillips Hue sustavom rasvjete možete bojom označiti sobu u kojoj se događa magija :)

 • Možete automatski održavati temperaturu vašeg doma ugodnom.
 • Belkin proizvodi pametne utičnice koje ukopčate u već postojeće i tada možete provjeriti u kakvom su vam stanju kućanski aparati spojeni na Belkin proizvode.
 • Kad izgubite mobitel doma, netko vas cimne i problem je uglavnom vrlo brzo riješen. Zašto tako ne bi bilo i s ključevima?
 • Rasvjeta je jako bitna – Phillips Hue sustav možete isprogramirati da počne svijetliti u određenoj boji kad vani počne padati kiša ili da počne svijetliti crveno kad imate pet minuta do posljednjeg tramvaja za posao.
 • Jeste li jedna od onih osoba koja voli biljke, ali ih zaboravi zaliti na vrijeme? Kako vam zvuči ideja da vas biljka podsjeti kad je žedna?

 U gradovima

 • Sustavi su dizajnirani koji će zahvaljujući senzorima koji mjere količinu vanjskog svjetla omogućiti programiranje gradske rasvjete kako bi u svakom trenutku davala dovoljnu količinu svjetlosti bez nepotrebne potrošnje energije. Ne treba nam Betlehem u svako doba noći.
 • Pametne kante za smeće su odlična stvar. Obavještavaju službe za čistoću kada su pune i tada je potreban manji broj izlazaka na teren što se onda reflektira u manje potrošenog goriva i zagađenog okoliša.
 • Koliko puta ste u životu potrošili dragocjeno vrijeme tražeći mjesto za parkiranje? Kvalitetno postavljenim senzorima i smartphone aplikacijama biste u real-timeu mogli znati gdje je slobodno mjesto. Dosta kruženja.

U industriji

 • Slaganje proizvoda u trgovinama je znanost. Što ide u eye-level, što ide gore, što ide dolje… Senzori bi mogli dovesti tu znanost do savršenstva prateći kako kupci postupaju s različitim proizvodima i layoutom trgovine.
 • Koliko puta se dogodilo da nekakav komad tehnologije umre baš kad vam najviše treba? Npr. printer kad trebate isprintati diplomski rad – ili još gore – računalo prije nego što ste snimili svoj cjelonoćno tipkanje na diplomskom radu? Na industrijskoj razini su ovakvi kvarovi još češći. Senzori bi mogli upozoriti vlasnike mašinerije kada je neki dio premašio svoj predviđeni vijek i poslati notifikaciju koja upozorava da bi se taj dio trebao zamijeniti ili barem pobliže pratiti.
 • Farmeri pomoću senzora mogu pratiti svoje farme kako bi osigurali optimalne uvjete za rast flore i faune. Bez kvalitetnih uvjeta praščić Babe nikad neće postati kvalitetna slanina.
 • Internet stvari bi mogao donijeti revoluciju u zdravstvu. Hrpa senzora – na osobi, u kući pa čak i u samoj posteljini bi mogla pratiti značajan broj podataka čija bi daljnja analiza dovela do poboljšanja života pojedinca.

U zaštiti okoliša

 • U većim gradovima postoje stanice za ispitivanje kakvoće zraka, instituti za ispitivanje kakvoće tla. Ali – s pojavljivanjem interneta stvari – svatko može ispitivati sve za što strahuje i dijeliti to s drugim ljudima. Čak se mogu i mapirati područja s nedozvoljenom količinom toksičnih tvari prisutnih u zraku.
 • Postoje senzori koji paze na pomicanje tla, ali i izračunavaju buduće kretanje tla. U slučaju predviđanja rizičnih događaja, šalju obavijest nadležnima kako bi se pokrenula evakuacija stanovništva.

 

Donosimo i četiri konkretna primjera koja su odgovorna za razvoj i popularizaciju fenomena interneta stvari

NIKE+

Nike je bio na tragu interneta stvari još 2006. godine kada su proizveli posebne tenisice u koje možete postaviti senzor koji će komunicirati s vašim iPhoneima ili iPodima. Mogli ste znati prosječnu i najveću brzinu, prijeđenu udaljenost, potrošene kalorije itd. Sada sve to možete s pametnim telefonom, ali u vrijeme dok su pametni telefoni bili rijetki i skupi, Nike se iskazao. Ako volite Nike, više nije potrebno imati posebne tenisice (koje su bile ružne, btw) u koje stane senzor, možete se odlučiti za fitness tracking narukvicu imena Fuel Band ili jednostavno koristite postojeće senzore svog smartphonea.

Nikeov izlet u internet stvari je rezultirao uspjehom - koji je doveo do novih poslovnih prilika (provjeri Nike Plus Training Club)

Nikeov izlet u internet stvari je rezultirao uspjehom – koji je doveo do novih poslovnih prilika (provjeri Nike Plus Training Club)

NEST termostat

Nitko nikad nije pomislio da je termostat nešto u što treba uložiti. I onda se pojavio Nest. Prekrasno dizajniran termostat, s velikim LCD ekranom, jednostavan za upravljanje. Rekli su da uči o svom okolišu. Rekli su da štedi novce koje inače bacate u vjetar (ili u plaćanje radijatora, whatevs). Rekli su da može osjetiti kada ste doma. Rekli su da može automatski promijeniti uvjete ako zrak postane vlažniji. Rekli su da ga možete podešavati kako, kada i otkud želite. I tkogod je sve to rekao – bio je potpuno u pravu. Google je otkupio Nest za 3.2 milijarde dolara. U svijetu pametnih domova, Nest je vjerojatno prva postaja koja vaš dom čini pametnijim i učinkovitijim. A ako ste imalo kao mi koji zaboravljamo smanjiti grijanje kad napuštamo stan pa se vratimo u tropske temperature pakla – Nest bi mogao biti dobra investicija da vam spasi glavu od paklenih računa.

TESLA automobil

Kako vaš automobil možete dovesti u novo doba? Najjednostavniji korak vam je da nabavite Teslu. Teslinom smartphone aplikacijom možete provjeriti stanje baterije u bilo kojem trenutku i s bilo koje lokacije. Možete namjestiti temperaturu u automobilu, što je posebno korisno ako ljeti ostavite automobil na suncu, a red na blagajni je beskonačan. Ili zimi možete uključiti grijanje još u pidžami dok se spremate za posao i kuhate kavu. Aplikacijom možete čak i zaključati i otključati vrata.

Rekli bismo da nam je tiha patnja, ali na sav glas kukamo kako ga želimo

Rekli bismo da nam je tiha patnja, ali na sav glas kukamo kako ga želimo

Osim po voznim karakteristikama, Tesla je najsigurniji automobil po još jednoj stavci. Ne isplati ga se krasti jer Tesla ima ugrađen GPS i vlasnik može pratiti automobil putem smartphone aplikacije. Tako je jedna vlasnica putem svog mobitela pratila policijsku potjeru za svojim odbjeglim četverokotačnim ljubimcem. Više o Tesli pročitajte u članku o električnim automobilima.

Babolat Play teniski reket

Babolat, poznati proizvođač opreme za tenis je prvi spojio reket na internet. Kada to izgovorite baš ovako kako je napisano, zvuči pomalo bizarno. Što će reket na internetu?

Tehnički, sam reket nije na internetu već se spaja na mobitele i tablete putem Bluetootha ili na računalo putem USB-a sakrivenog u dršci. Tek tada se podaci sinkroniziraju putem interneta. Ovaj reket je pametan upravo zbog senzora koji su integrirani u dršku i bilježe različite informacije – tip i broj udaraca, razinu spina, lokaciju, snagu, izdržljivost, tehniku, konzistenciju, energiju itd.

Babolat, optuženi ste za reket (ispričavamo se za tata viceve. morali smo)

Babolat, optuženi ste za reket (ispričavamo se za tata viceve. morali smo)

Hoće li teniski treneri ostati bez posla? Vjerojatno ne, ali ovakvi alati će im uvjerljivo pomoći da sastave što bolji program treninga za svoje igrače. Cijena je između 300 i 500 dolara za Babolat Pure Drive Play model i ovisi o veličini glave reketa.

Nakon ukradenog boda, nervozni igrači će vjerojatno razmisliti dvaput prije nego što razbiju ovakav reket.

Naš doprinos internetu stvari:

Neka netko pametniji od nas programira aplikaciju i senzor koji će nam javiti kada je taj avokado napokon zapravo zreo!

Neka netko pametniji od nas programira aplikaciju i senzor koji će nam javiti kada je taj avokado napokon zapravo zreo!

 

Danas još uvijek možete isključiti mobitel. Ili napraviti nešto nezamislivo – ostaviti ga doma. U budućnosti ćete ipak malo teže pobjeći tehnologiji jer internet stvari tek dolazi!

 

TAGOVIbudućnost Električni automobili Elon Musk google internet internet of things internet stvari IoT nest Nike phillips hue tesla

Komentiraj