Auto & Tech

Bajbukana za internet trolove

Aside Banners

Internet trolovima u Velikoj Britaniji po novom prijeti čak dvije godine zatvora!

Piše , Objavljeno

Epidemija internet trolanja, prijetnji i uvreda dobiva sve šire i ozbiljnije razmjere, a neke države žele stati na kraj takvom ponašanju strogim zatvorskim kaznama.

trol 1Koliko god bili naporni, internet trolovi su uglavnom bezopasna (ali nimalo bezazlena) mala bića koja iz mračnih kutaka svojih sobica vrebaju na naivne i nedovoljno informirane žrtve po društvenim mrežama, forumima, komentarima i chatovima. Uglavnom ih se može riješiti običnim ignoriranjem i osnovnim moderiranjem administratora, no u posljednje vrijeme njihove aktivnosti postaju sve radikalnije i opasnije. Tako je nedavno televizijska voditeljica Chloe Madeley podvrgnuta gnjusnim prijetnjama silovanjem nakon što se njezina majka pojavila u jednoj emisiji u kojoj se govorilo o nogometašu i osuđenom silovatelju Chedu Evansu, a još se uvijek nije slegnula prašina oko takozvanog “Gamergatea i prijetnji smrću koje svakodnevno dobiva blogerica i feministica Anita Sarkeesian.

Upravo zato se sve više pokazuje i potreba da se internet trolovi koji prijete smrću, ozljeđivanjem, silovanjem i drugim gnjusnim radnjama nekako i sankcioniranju, a Velika Britanija im namjerava povisiti kaznu zatvora s maksimalno šest mjeseci na čak dvije godine. “Internet trolovi su kukavice koje truju naš normalan život“, tvrdi inicijator ove izmjene zakona i britanski državni tajnik za pravna pitanja Chris Grayling te nastavlja: “Nitko ne bi dopustio takav otrov u stvarnom životu, tako da takvom ponašanju nema mjesta niti u društvenim medijima. Zato smo odlučni u namjeri da učetverostručimo dosadašnje 6-mjesečne kazne.”

trol

Hoće li ovako nešto uistinu zaživjeti i koliko je uopće moguće “loviti” i osuđivati internet trolove, treba tek vidjeti, a pitanje je i koje su točno granice onoga što se smatra ilegalnim ponašanjem na internetu. Iako u potpunosti podržavamo svaku osudu gnjusnih parazita i virtualnih nasilnika, trebalo bi pomno pratiti da se u procesu ne počne nanositi šteta i jednom drugom osnovnom pravu svakog čovjeka, a to je pravo na slobodu mišljenja i govora. Sve u svemu, zakon polagano dolazi na internet i donosi neke vrlo zanimljive promjene!

TAGOVIbully chat društvene mreže forum internet internet trol kazna nasilnik prijetnje trol velika britanija zatvor

Komentiraj