Internet

kad internet ne leti

Aside Banners

15 stvari koje možeš napraviti kada ti ne radi Internet na poslu (ili kad je sporiji od hrvatske pravde)

Piše , Objavljeno

Ovisimo o Internetu. I dogode se dani kada padne kiša i operateri se jednostavno ne znaju nositi s tom nepogodom starom tisućljećima (Noa, whuddup!) pa se veza drastično uspori ili potpuno nestane.

Dođeš na posao. Potpuno spreman za rad. Bar tako pričaš svima, zapravo si pripremljen da beskonačno skrolaš po newsfeedovima društvenih mreža te da sve to začiniš s pokojom epizodom Narcosa na Netflixu, smanjenim u kut ekrana u slučaju ako ti netko upadne u prostoriju. Ili na fullscreenu ako je stranka odradila dobar posao i osim posla ti sredila i privatan ured u prostoriji bez prozora, ukusnih umjetnina i zraka.

Teoretska pretpostavka je da ti je i istekao paket mobilnog interneta pa ni mobilni Instagram nije opcija.

Disclaimer: U ovaj članak bismo stavili i GIF-ove ili bar fotke, ali Internet odbija surađivati i dalje. Evo ovako nam izgleda Google search za naslovnu fotku:

Screenshot_1

Pa krenimo.

1. Klasika – solitaire

Još od Windows XP-a nisi provjerio kako izgleda Solitaire? Stisni Windows tipku i slovo S (kao za Search), upiši Solitaire i odradi jednu partiju pasijansa solo. Ništa te ne uči strpljenju bolje od partije pasijansa. I možda pomanjkanja Interneta na poslu.

2. Počisti radnu stanicu

Vjerovali ili ne – možete počistiti mjesto na kojem radite. Da, vrlo vjerojatno imate čistačicu koja dolazi prerijetko, ali tvoj stol vjerojatno neće čistiti jer stvarno izgleda kao da radiš po cijele dane i cijele noći. Kako drukčije objasniti tisuće papira, nekoliko tanjura sa skorenim stijenkama i dvadesetak limenki Monstera? Ne, ti nisi neuredan, samo si zauzet poslom toliko da ne stigneš počistiti. Sada ti je prilika.

Možda se putem i iznenadiš. Evo ja sam od jutros našao 20 kuna ispod kutije od tenisica, neke stare bademe koji sušenjem nisu previše izgubili na nutritivnoj vrijednosti, malenu vrećicu Fini-Mini paradajz juhe s mozzarellom i ključeve od bicikla koje tražim stoljećima.

Prebriši stol, stavi sve na svoje mjesto, istresi iz tipkovnice te mrvice koje te podsjećaju na gastro-avanture u Mlinaru, zalij cvijeće i pobacaj smeće. Čestitamo, ubio si 15 minuta. Što sad?

Možeš i desktop počistiti kad si već tu.

3. Vježbaj

Dap. Želiš doći u formu, svaki korak pomaže, ništa te ne drži da ustaneš dupe iz nimalo kvalitetne uredske stolice koja je bila mlada kada je i Alka Vuica bila mlada. Čučnjevi, plankovi (pod uvjetom da je teta čistačica bila ovaj tjedan), jumping jacks (guglaj), triceps dipovi na kadi u kupaonici.

4. Čitaj

Knjige su baš fora! Nikad im ne nestane struje, ne mogu se razbiti, ne treba im Internet da ih pokreneš. Jednom kada prigrliš čitanje u svakoj situaciji, život postaje lakši. Beskonačni red na blagajni, izvadi to džepno izdanje Nore Roberts s polugolim Fabijom na naslovnici! Prijatelji kasne na dogovor? Tom Clancy je uvijek na vrijeme. Ne radi jebeni Internet? Misli preusmjeri iz rešetanja ekipe iz službe za korisnike u promišljanja o Nepodnošljivoj lakoći postojanja.

5. Obavi telefonske pozive koje odgađaš već dugo

Da, grozno je ako zoveš roditelje tek kada ti Internet ne radi, ali živimo u užurbanom svijetu koji se tebi smiri tek kad svi ostali spavaju – pa je možda ovo baš prilika da nazoveš roditelje, braću, sestre, prijatelje iz Irske, djevojku iz osnovne koju ćeš možda vidjeti za par tjedana kad budeš putovao doma, dogovori zubarski pregled, riješi sve drame koje imaš u životu. Čak možeš, kao naši stari nekoć, nazvati lokalnu postaju i požaliti se o svojim današnjim problemima. Radio postaje ionako zovu ljudi kojima je radio = Internet.

6. Neka padne šetnja

Razbistri um. Možeš i riješiti neke obveze putem, ali probaj samo prošetati. Bez slušalica, bez poziva, bez papirnatih vrećica iz pekare i društva. Kad si to zadnji put odradio?

7. Podruži se s kolegama

Ako imaš neke introvertne crte osobnosti (ili samo naporne kolege) – vjerojatno se užasavaš na samu pomisao interakcije, ali odradi neki minijaturni teambuilding. Igrajte košarku s lopticom od aluminijske folije i košem, utrkujte se u uredskim stolicama na pogon aparata za gašenje požara, možeš čak i predložiti kama-sutra orgije ako ste new-age tvrtka koja prodaje kristale i lampe od himalajske soli. Ako je to možda malo previše out there, možete i otići na kavu ili ručak. Ili brunch. Brunch je ekvivalent kama-sutra orgijama, samo s kroasanima. Još naruči neki kombo pjenušca i soka od naranče. Kad se vrati Internet, sretniji ćete raditi.

8. Ubij oko

Nema boljeg izgovora nego nadoknaditi mjesece nespavanja izazvane takozvanim “previše Youtube videa, premalo vremena u danu” sindromom.

9. Pusti suzu

U redu je biti u doticaju sa svojim osjećajima. Makar oni bili vezani isključivo za online svijet, potpuno odrezani od stvarnog svijeta. Ništa ne boli kao nemanje neta.

10. F5

Sjedi u stolicu i refreshaj dok se nešto ne dogodi. Evo prošlo nam je samo tri sata tako.

11. Otkrij svoju strast za pisanjem

Napiši erotsku priču koju ćeš skupo prodati na Amazonovom marketplaceu. Jedino je govno što ćeš morati čekati da se Internet vrati kako bi mogao svoje remek-djelo o odnosu dva T-Rexa uploadati na Amazon. Ili napiši taj rap hit-singl koji planiraš već dugo. Ili napiši fakin članak o tom što raditi kada nestane neta.

12. Gledaj film

Da, znamo za inspekcije, znamo da ne treba podržavati piratstvo, ali nekada će nestati Interneta (i sunca u komadu s netom) pa je dobro u trenucima dok ima neta skinuti neke filmove koje želiš gledati. Sakrij ih u folder nazvan “Norton Antivirus 2012” kako ih inspekcija ne bi pronašla tako lako. Iskreno, ne znamo kako funkcioniraju inspekcije pa ako netko ima iskustva javite nam što se događa kada vam upadnu u ured. I ako netko zna neke inspekcije, deder pošaljite ih na našu adresu jer nemamo interneta, nismo skidali ništa ilegalno pa nam je dosadno – čisto da nam malo ubiju vrijeme, da popijemo kavu s nekim novim ljudima jer je u tridesetima sve teže upoznavati ljude, a možda i upoznamo ljubav svog života.

13. Skoči do trgovine po sladoled

Jer realno – kad staneš ispred te škrinje, vrijeme se potpuno otopi i prođe 45 minuta, a ti se još nisi odlučio između Kontikija i korneta od čokolade.

14. Traži povišicu

Jer ne možeš raditi u ovakvim uvjetima. Poznavajući hrvatske poslodavce, ovaj razgovor će trajati stoljećima pa je možda i dobro što i tebi i šefu šteka net.

15. Daj otkaz

Jer ne možeš raditi u ovakvim uvjetima.

TAGOVIfrustracije lista posao

Komentiraj