Internet

Hm

Aside Banners

Facebook i Instagram odsad će dozvoljavati objavljivanje bradavica. Naravno da postoji kvaka

Piše , Objavljeno

Izvor: Instagram screenshot

Potpuno ogoljene grudi od sada će se moći objavljivati na Facebooku i Instagramu, ali ta će “privilegija” dopasti samo određene korisnike, među kojima nisu žene rođene kao žene koje se pritom poistovjećuju sa svojim spolom i rodom, prenosi New York Post.

Naime, savjetodavni odbor vizionarske Mete, to je pravo predvidio za transrodne i nebinarne korisnike pa će ostatak “free the nipple” pokreta, nažalost, morati pričekati.

Metin nadzorni odbor, tj. neovisno je tijelo stručnjaka koje je izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg nazvao tvrtkinim “vrhovnim sudom” za politike moderiranja sadržaja i cenzure, naredio je Facebooku i Instagramu da ukinu zabranu slika žena u toplesu za sve osobe koje se identificiraju kao transrodne ili nebinarne.

Podsjetimo – transrodnost je krovni pojam za osobe čiji rodni identitet/rodno izražavanje ili ponašanje nije u skladu s onim koji se obično povezuje sa spolom koji im je pripisan rođenjem, a ne binarne osobe one su osobe koje se ne identificiraju ni kao muško, ni kao žensko.

“Ista slika ženskih bradavica bila bi zabranjena ako bi je objavila cisrodna žena, ali bi bila dopuštena ako bi je objavila osoba koja se identificira kao nebinarna”, istaknuo je odbor u svojoj odluci.

“Cisrodna” osoba je svatko tko se identificira sa spolom ili rodom koji su im dodijeljeni pri rođenju.

Ta se odluka temelji na nedavnoj zabrani dviju fotografija na Instagramu, a na kojima pozira transrodni/nebinarni par u toplesu, ali su prekrili bradavice. Unatoč prekrivanju tog nečasnog, zabranjenog mesa, neki su korisnici svejedno prijavili njihovu objavu.

Potom je Meta zabranila fotku, na što je onda par uložio žalbu – te je na sveopće čudo sporna fotografija vraćena na internet.

Meta će se oslanjati na ‘ljudske recenzente’ koji će imati zadatak ‘brzo procijeniti spol korisnika’, s obzirom  da se ta politika odnosi na ‘ženske bradavice’, i njihov rodni identitet”, rekao je odbor.

Predložena izmjena odgovor je na pritužbe prema kojima stara politika diskriminira korisnike rodno-fluidnih sadržaja.

Odbor je dodao da će biti dodatnih iznimaka povezanih s bradavicama na temelju konteksta prosvjeda, rađanja, nakon poroda i dojenja koje se u ovom slučaju nije ispitalo, ali se također moraju procijeniti.

Glasnogovornik Mete pojasnio je da tvrtka planira odgovoriti na šire preporuke odbora, za koje je rekao da su neobvezujuće, u roku od 60 dana.

Što se tiče sporne objave, ustvrdio je kako je Meta ponovno postavila sadržaj i prije odluke odbora priznajući da nije ni trebao biti uklonjen.

“Stalno procjenjujemo svoje politike kako bismo pomogli da naše platforme budu sigurnije za sve.”

Predstavnik je dodao: “Znamo da se može učiniti više za podršku LGBTQ+ zajednici, a to znači raditi sa stručnjacima i LGBTQ+ organizacijama za zagovaranje niza pitanja i poboljšanja proizvoda.”

Facebook je proteklih godina bio optuživan za pretjeranu seksualizaciju grudi, posebno kada je 2013. uklonio isječke iz dokumentarca pod nazivom “Free the Nipple” o pokretu za dopuštanje ženskog toplesa u javnosti.

Transrodni odvjetnik Michel R. Huff tvrdi da Metina nova politika krši klauzulu o jednakoj zaštiti prema četrnaestom amandmana Ustava SAD-a – jer iako su cis ženske grudi seksualizirane, one nisu seksualni objekt, nego je njihova izvorna svrha hranjenje djece, rekao je Huff.

“Kada balansiramo između interesa nečijih jednakih prava i tuđih potencijalnih lascivnih ispada, naša osobna prava i slobode moraju imati prednost ili ćemo se suočiti sa skliskom stazom smanjenja pravne zaštite drugih”, objasnio je odvjetnik.

TAGOVIbradavice cenzura facebook free the nipple Instagram nebinarne osobe transrodne osobe