Internet

obrazovanje

Aside Banners

Facebook privatnost – ponekad ste rupa upravo vi

Piše , Objavljeno

Provodite li vrijeme na majci svih društvenih mreža, Facebooku, primijetili ste kako su svi opsjednuti privatnošću vlastitih podataka i/ili pijanih slika od prošlog vikenda, ali i kako istovremeno nitko nema pojma čemu koja funkcija na Facebooku služi. Zato smo mi ovdje.

FacebookJedna od popularnijih stvari oko koje se paničari je Ticker. Ticker je ona mala traka desno na kojoj možete u stvarnom vremenu pratiti što vaši prijatelji rade.

Pa, u čemu je problem, pitate se? U tome što se oko te jednostavne funkcije nakupilo toliko dezinformacija da smo uvjereni kako neki ljudi strahuju da će im ticker ubiti psa.

Ticker nije zao i nije sigurnosni propust. Vi ste! Na tickeru ne možete vidjeti ništa što i inače ne možete vidjeti. Ukoliko netko s vaše liste prijatelja komentira nešto čemu imate pristup, na tickeru će pisati “Pero commented on X“. Ukoliko je komentirao nešto čemu nemate pristup, nećete vidjeti ništa. To je sve. Ticker nije globalna stvar, ne vide svi ISTI ticker, svatko ima svoj. Ticker samo prikazuje trenutne aktivnosti kojima imate pristup i nije stvar atomske fizike već mrvice zdravog razuma.

Priča sa slike postiže sljedeće: teoretski, kada bi vas svi vaši prijatelji poslušali i napravili to što piše u uputama, istina – oni vas više ne bi vidjeli na tickeru. Ali, vaši komentari su i dalje javni, komentirate li javne sadržaje. Vaše objave su i dalje javne, objavljujete li ih kao javne.

Kraj svake objave na facebooku stoji malena ikonica koja jasno i glasno daje do znanja kome je objava vidljiva. Ikonica globusa znači da je post JAVAN i da će ga vidjeti SVI, pa možda čak i Google. I tu nema spasa, nema odjava, nema trikova.

Ne ovisite o tuđim postavkama privatnosti, ovisite o svojima. Zato vas molimo da prestanete paničariti i razmislite prije nego proslijedite ovakve pričice i pridonesete globalnoj konfuziji.

Nova opcija u izborniku omogućava lako podešavanje i provjeravanje postavki privatnosti

TAGOVIfacebook privatnost sigurnost

Komentiraj