Internet

privatnost no more

Aside Banners

Facebook priznao da je plaćao kompanijama da zapisuju naše audio poruke

Piše , Objavljeno

Facebook je priznao to što piše u naslovu. “Third party contractors”, znači nisu zaposlenici Facebooka transkribirali poruke već netko tko nema veze s Facebookom. Osim što sam čin transkribiranja ne razumijemo, nije nam jasno zašto je netko tko nema veze s Facebookom imao uvid u privatne razgovore na ovaj način. Plava kompanije nešto prečesto ispušta loptu, ne sviđa nam se.

Bloomberg je napisao izvještaj, volimo Bloomberg. Ozbiljni su onako kako mi nikad nećemo biti.

Velik broj anonimnih “plaćenika” je izjavio kako su slušali različite dijelove različitih tipova razgovora, ali da nisu znali zašto ih slušaju.

Jedna kompanija (TaskUs Inc., ne znači vam/nam ništa) radi za Facebook, ali ne smiju javno spominjati za koga rade te Facebook oslovljavaju kodnim imenom “Prism”.

Nakon ovog izvještaja, Facebook je rekao kako će prestati s ovom praksom. “Baš kao i Apple i Google, pauzirali smo ljudsko preslušavanje audio sadržaja prije tjedan dana.”

Nije nam fora. Facebook u svojim terms and conditions spominje da skupljaju sadržaj, komunikaciju i ostale informacije, spominje se i da njihovi sustavi automatski procesiraju sadržaj i komunikaciju kako bi analizirali kontekst, ali nigdje se ne spominju LJUDI KOJI IMAJU UVID U NAŠ SADRŽAJ. Nigdje se ne spominje tim za transkribiranje. Što se događa sa svim tim transkriptima? Nemamo pojma.

Znamo da ništa nije besplatno i privatnost je očito cijena koju plaćamo za FB usluge. Koje, realno, nisu nešto.

TAGOVIfacebook privatnost