Internet

sve u oblak

Aside Banners

Megaupload je mrtav – koje su alternative za file sharing?

Megaupload prisilno je ugašen, a samoinicijativno su svoj rad ograničili još neki drugi file sharing servisi. Ako ste ih koristili za pohranu i dijeljenje vlastitih podataka, predlažemo par alternativa.

Piše , Objavljeno

Iako su besplatne verzije servisa tipa pokojni Megaupload, Rapidshare i sličnih, jednostavne za šeranje par fajlova s kolegama te daju vrlo velik prostor za pohranu, imaju dva bitna nedostatka – datoteke se brišu nakon izvjesnog vremena, a inegracija sa vašim uređajima je loša. Princip je “uploadaj i zaboravi.” Trebate li servis za pohranu vlastitih podataka u cloudu te njihovo dijeljenje s prijateljima i suradnicima, postoje mnogo elegantnija, sigurnija i bolja rješenja.

Dropbox

Dropbox

Dropbox


Dropbox je trenutno najpopularniji servis ovog tipa. U osnovnom, besplatnom paketu dobit ćete 2GB prostora u “hard disku u oblaku” (što možete povećati raznim metodama), a podacima možete pristupati, naravno, putem weba, ali i aplikacija za razne OS-ove (Windows, Mac, Linux, iOS, Android). Na računalu, dokumenti su spremljeni unutar jedne mape, a sinkroniziraju se sa svim vašim uređajima. Pohranjene datoteke također se vrlo jednostavno mogu dijeliti s korisnicima servisa, ali i onima koji to nisu.
Probajte Dropbox

SkyDrive

SkyDrive

SkyDrive


Windows Live SkyDrive je Microsoftova verzija ovog tipa servisa, a glavna prednost mu je najveći prostor za pohranu – čak 25GB za nula kuna. Integrira se s Microsoftovim Office Web paketom i drugim srodnim Live servisima, za sinkronizaciju i upravljanje datotekama iz Windows OS-a trebat će vam Live Mesh, a odnedavno je dostupan i na iUređajima. Najbolja opcija treba li vam mnogo prostora, a vjera (ili budžet) vam brani plaćanje za internetske servise.
Vrijedi barem koliko košta, pa zašto ne probati SkyDrive.

SugarSync


Dropbox je razvikaniji, no SugarSync je ponekad možda nezasluženo ignorirana opcija, jer nudi možda čak i najviše mogućnosti u odnosu na konkurenciju. Podržava sve desktop (službeno, osim Linuxa) i mobilne platforme, nudi 5GB besplatnog prostora, sinkronizaciju među uređajima, dijeljenje datoteka s prijateljima (poznanicima, tetkom iz Australije…) te čak versioning (dakle, čuva prethodnih pet verzija datoteke).
U oblake sa .

TAGOVIcloud cloud storage dropbox file-sharing sharing skydrive sugarsync

Komentiraj