Internet

Gmail r.i.p.

Aside Banners

Gmail postaje stvar prošlosti – što s vašom elektroničkom poštom?

Piše , Objavljeno

Postoji mogućnost da će vas Google obavijestiti o jednoj od najvećih promjena u svojoj povijesti ako pokušate pristupiti svom Gmail korisničkom računu.

Panika. Hiperventiliranje. Nema potrebe za tim.

gmail

Na Forbesu smo tijekom vikenda saznali što se događa u svijetu, a danas je isto “pogodilo” i nas.

Naime, Google će vas automatski preusmjeravati na svoju novu uslugu “Inbox by Gmail”. Pristojno vam nudi i opciju da “isključite” Inbox by Gmail i da se vratite starom Gmail iskustvu ako baš tako želite.

cvo2wjzweaazmci

Mi smo izabrali ostaviti uključenu opciju da želimo Inbox umjesto Gmaila. Čisto da imamo više vremena pohvatati sve konce prije nego što nas Google potpuno iznenadi s bespovratnim transferom s Gmaila na Inbox. Čini se kako je potpuni prelazak na Inbox neizbježan jer je Google iskoristio gmail.com link za novo pozicioniranje usluge koja je dosad bila u fazi testiranja i potpuno odvojena od Gmaila.

Neki tech smatraju kako je ovo početak kraja za Gmail – što nije nužno loša stvar. Koliko smo puta samo searchali unutar Gmaila u potrazi za “onim jednim mailom s onom potvrdom”? Koliko smo samo ekstenzija instalirali kako bi Gmail bio funkcionalniji? Sad ćete s Inboxom sve dobre stvari dobiti ravno “iz kutije”.

Gmail je email servis koji je tijekom 11 godina djelovanja skupio više od 900 milijuna korisnika, a i uzrokovao vrlo veliku podjelu među ljudima – one koji koriste Gmail i one koji su predmet ismijavanja jer su još ostali na hotmailu ili yahoo-u.

Gmail korisnički računi su temelj svake Googleove usluge – kao i Android operativnog sustava i ne morate previše paničariti, svi vaši mailovi će biti sigurni – u nekom obliku. No – način korištenja email usluge će biti drukčiji, baš kao i korisničko sučelje. Rekli bismo čak i da je Inbox intuitivniji, ali sam prijelaz bi mogao biti težak za neke korisnike. Baš nas zanima kako će se gospođe i bake iz državnih službi snaći pri odgovoranju na ove nove “emajlove”.

Gmail je uglađeniji od ostalih email iskustava (prisjetite se svog sveučilišnog maila na Carnetu), ali i dalje je podosta rudimentaran. Google nije htio implementirati naprednije funkcije koje će kopati po vašoj pošti i predočavati vam rezultate u jednostavnijem i intuitivnijem obliku. Dublju analizu sadržaja vaših poruka su sačuvali za Inbox koji je već više od godine dana s nama, ali ne koristi ga previše ljudi. Inbox je vrhunski proizvod, postoji i kao aplikacija za iOS i Android te se već sada možete početi pripremati za budućnost. Budućnost u kojoj Google zna sve o vama. Sad možete paničariti.

TAGOVIelektronička pošta email gmail google inbox internet računalo

Komentiraj