Internet

Još jedan propali projekt

Aside Banners

Google gasi Google Reader

Piše , Objavljeno

Google je jedna od najvećih i najprofitabilnijih tvrtki na svijetu, ali niti njihovi proizvodi nisu uvijek pravi pogodak. U zadnjih je godinu i pol dana čak 70 aplikacija ugašeno, a uskoro će im se pridružiti i Google Reader, jedan od najboljih RSS čitača.

Google ReaderZato pomalo čudi potez ovog informatičkog giganta, pošto se Google Reader u svojih osam godina postojanja promaknuo u najkvalitetnijeg i najraznolikijeg RSS čitača. Adam Green, jedan od Googleovih softverskih inženjera, je kao glavni razlog gašenju ovog servisa naveo sve veći pad broja korisnika i potrebu da se novac preusmjeri na neke druge projekte.

Google Reader je s radom počeo još u listopadu 2005. godine, a 1. srpnja ove godine će se i službeno ugasiti. Tako će postati dio većeg paketa usluga kojih se Google odlučio riješiti u prvoj polovici ove godine, uključujući Google Cloud Connect (servis za automatsko spremanje Office podataka na Google Drive) i Google Building Maker (servis koji je omogućavao korisnicima ‘izgradnju’ 3D modela zgrada na Google Maps servisu). Ipak, Google svoje korisnike neće u potpunosti ostaviti na cjedilu, te nudi jedan od svojih drugih servisa, Google Takeout, kako bi se olakšala ta neugodna tranzicija.

Alternative Google Readeru

S druge strane, na tržištu postoji i dovoljan broj alternativnih RSS čitača, tako da mjesta za paniku među internet i news ovisnicima nema. Kao najbolji servisi bazirani u Cloudu, koji se mogu sinkronizirati i koristiti na gotovo svim uređajima (laptop, smartphone, tablet…) iskaču NetVibes, NewsBlur i Feedly, koji su svojim izgledom, ali i funkcijama, najsličniji Google Readeru.

Od RSS čitača orjentiranih prema desktop tržištu glavni su favoriti FeedDemon za Windows bazirana računala i Reeder za korisnike Mac sustava. Njihova prednost je u većem broju opcija i mogućnostima koje nudi, ali je velika mana nemogućnost sinkronizacije s drugim uređajima i korištenje istog čitača na primjerice, smartphoneu i laptopu. Jedino što korisniku preostaje jest instalacija posebnog čitača na svaki od tih uređaja, o čemu smo već pisali.

TAGOVIgoogle news Reader rss RSS feed smartphone vijesti

Komentiraj