Internet

Internet za sve

Aside Banners

Hakiranje WiFi-ja je legalno, barem u Nizozemskoj

Sud u Den Hagu (ne, nije riječ o 'onom' sudu) presudio je da 'provaljivanje' lozinke, upadanje u nečiji router i korištenje WiFi veze nije protivno nizozemskom zakonu.

Piše , Objavljeno

Sud u Den Hagu (ne, nije riječ o ‘onom’ sudu) presudio je da ‘provaljivanje’ lozinke, upadanje u nečiji router i korištenje WiFi veze nije protivno nizozemskom zakonu.

Neuobičajena odluka suda donesena je u slučaju mladog Nizozemca koji je na poznatoj 4chan mreži zaprijetio da će pobiti studente i osoblje srednje škole Maerlant u Den Hagu. Naravno, sudu se njegove prijetnje nisu nimalo svidjele, i za njih je osuđen na 20 sati društveno korisnog rada, ali oslobođen je za dio optužnice koji ga je teretio za hakiranje.

Sud je utvrdio da optuženik (ime nije objavljeno), iako je ‘provalio’ u router, nije dirao priključena računala. Po nizozemskom zakonu, donesenom ranih ’90-tih, zabranjen je i kažnjiv neovlašten pristup računalima a ona su definirana kao strojevi čije su funkcije ‘spremanje, obrada i prijenos podataka’. Sud u toj definiciji ne prepoznaje routere, pa samim tim nije protuzakonito ako ih netko neovlašteno koristi.

Presuda se može tumačiti i malo šire, pa reći da nizozemski zakoni ne brane piggybacking, odnosno provaljivanje u router i neovlašteno korištenje (otvorenih ili) zatvorenih WiFi mreža, naravno, ukoliko ono nije povezano s nekom nelegalnom radnjom. Nizozemska presuda predstavlja presedan u inače mutnom području u kojemu se mnoga zakonodavstva ne snalaze. U SAD-u, Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi, Hong Kongu i Italiji za isti ‘zločin’ bit ćete opaljeni globom, u Singapuru vam čak i prijeti zatvor, u većini zemalja ova praksa je slabo ili nikako zakonski regulirana.

Naravno, niti Nizozemski leecheri nisu u potpunosti oslobođeni odgovornosti i mogli bi odgovarati u građanskoj parnici ukoliko se dože počinjena šteta. Ipak, evo još jednog dokaza da u Nizozemskoj možete raditi stvari zbog kojih ćete drugdje nagrabusiti.

Ovaj tekst preuzet je s bloga nezavisne građanske inicijative #InternetZaSve koja je je bazirana na ideji slobodnog Interneta i univerzalne dostupnosti mreže. Posjetite blog, pratite ih na twitteru, pomozite da broadband pristup internetu (p)ostane pravo a ne privilegija.

TAGOVIhakeri hakiranje internet InternetZaSve Nizozemska wifi zakon

Komentiraj