Internet

do not connect

Aside Banners

Istraživanje pokazalo da smo dovoljno glupi da se spajamo na nezaštićene WiFi mreže

Piše , Objavljeno

Ponekad je potreba za WiFi-jem je jača od razuma, baš kao i želja za pomaganje nigerijskom princu izgubljenom u svemiru.

iphone-5s-1114395_1280

Niste glupi ako se spojite na neki Wi-Fi generičkog imena, samo ste nestrpljivi. Glupanima karakteriziramo jedino one koji se spajaju na različite wireless printere pa se pitaju zašto im se Instagram feed neće osvježiti.

Avast, tvrtka koja stoji iza našeg donedavno najdražeg besplatnog i učinkovitog antivirusa (ukenjali su ga sa hrpom nepotrebnih opcija koje nam ubijaju računalo), je napravila istraživanje prije početka Mobile World Congressa u Barceloni kako bi ukazali na rizike pristupanja javnim WiFi mrežama.

internet

Ekipa iz Avasta je postavila mreže naziva “Starbucks”, “Airport_Free_Wifi_AENA” i “MWC Free WiFi” na aerodromu u Barceloni, a posjetitelji su mislili kako su mreže postavljene za posjetitelje kongresa ili da hvataju besplatan internet od kafeinskog diva bez plaćanja 5 eura za preslatku kavu.

Dogodi se i nama da u stisci, pogotovo na aerodromima i kolodvorima u drugim državama, skeniramo okolinu za nekom džabe mrežom i spojimo se na nju da se javimo najmilijima u domovini, ali takvo neoprezno ponašanje vas može dovesti u probleme.

U samo četiri sata operacije “hajdmo hakirat’ što više neopreznih glupana i glupača” zaposlenici Avasta su pregledali više od 8 milijuna podatkovnih paketa od oko 2000 korisnika. Kako bi zaštitili korisnike, samo su skenirali podatke, nisu ih spremali. Došli su do ovih podataka:

50.1 posto korisnika pristupa mrežama s Apple uređajima, 43.4 posto ima Android, a 6.5 Windows Phone uređaj (vjerojatno zaposlenici Microsofta).

61.7 posto korisnika je pretraživalo Google ili provjeravalo GMail

14.9 posto korisnika je posjetilo Yahoo (to još postoji?)

Avast je mogao vidjeti identitet uređaja i korisnika u 63.5 posto slučajeva

Iako su neki korisnici upoznati s opasnostima surfanja nezaštićenom bežičnom mrežom, ne obraćaju pažnju na automatsko povezivanje svojih mobilnih uređaja s mrežama poznatog imena. Potrebno je promijeniti postavke spajanja na internete kako se to ne bi dogodilo.

Ili izbjegavajte spajanje na mreže koje nisu zaštićene barem nekakvom lozinkom ili uložite koji dolar u VPN (virtual private network) uslugu za mobilne uređaje kako biste bili zaštićeni od njuškanja likova u crnim majicama s kapuljačom.

mr. robot

TAGOVIinternet mobilni uređaji sigurnost

Komentiraj