Internet

treba znati kad je kraj

Aside Banners

Kontroverzni Louis CK izbacio novi stand up na svojoj stranici – kad ga nitko drugi neće

Piše , Objavljeno

Louis CK jedno je od najpoznatijih svjetskih imena u stand up komediji, zvijezda uspješne serije Louie, dobitnik nekoliko Emmya i 2 Grammya, te prvi komičar ikada koji je rasprodao Madison Square Garden četiri puta u mjesec dana.

Uspjeti u stand up komediji, i to na svjetskoj razini, nije mala stvar, a kamo li biti među najboljima u industriji što je potvrdio i časopis Rolling Stone uvrstivši Louisov stand up special Shamless na treće mjesto 25 najboljih stand up nastupa svih vremena.

CK je svoju prepoznatljivu komediju, koju je možda najbolje i opisati kao besramna, gradio na nelagodnostima, awkward situacijama i prljavim forama za što su ga nerijetko prozivali i osuđivali (što je u stand upu češće pozitivna nego negativna stvar), no uvijek je bilo više onih koji su se s njim povezivali, na način – “on govori što mi mislimo, a bojimo se reći”. Pod “mi” mislimo na prosječnog, heteroseksualnog muškarca koji je u većini slučajeva, nećemo se lagati, makar malčice seksist, a često i šovinist. No, problem s kontroverznim ljudima, koji su k tome, upravo na toj svojoj kontroverznosti i izgradili karijeru, je u tome što često ne znaju kada i gdje stati.

Kako ga je drkanje pred kolegicama (gotovo) koštalo karijere

Louisova karijera prestala je ići uzlaznim putem 2017. godine kada ga je 5 kolegica, stand up komičarki, optužilo za seksualno uznemiravanje koje se sastojalo od toga da je Louis pred njima masturbirao.

Louis ove optužbe nikada nije demantirao, dapače javno ih je priznao u izjavi iz koje se prije svega moglo iščitati kako prije tih priznanja nije ni bio svjestan da ovakav njegov čin zapravo čini seksualno uznemiravanje koje može imati ozbiljne posljedice na psihološko zdravlje jedne, u ovom slučaju pet, žena.

Jučer sam saznao u kojoj su se mjeri, ove žene koje su mi se divile, osjećale loše u vezi sebe te su radi mene oprezne prema drugim muškarcima koji ih nikada ne bi doveli u taj položaj.”

Nakon ovog skandala, otkazana je premijera njegovog nadolazećeg filma, kao i standup specijal, a nekoliko medijskih kompanija prekinulo je sve veze s njim. Louis CK gotovo godinu dana nije nastupao, a onda se pojavio kao gost iznenađenja u jednom njujorškom comedy klubu. Krajem listopada 2019. komičar je objavio planove za novu turneju u 14 gradova.

Louis se na raznim nastupima kasnije pokušavao zajebavati na svoj račun šalama poput “Volim drkati, ali ne volim to raditi sam“, koje su na žalost, u kontekstu svega, samo ljigave. Od svjetski poznatog i edgy komičara, postao je svjetski poznati ljigavac koji se još uvijek pokušava baviti komedijom.

U jednom od tih pokušaja, pred nekoliko dana objavio je novi special naziva “Sincerely, Louis C.K”., koji je objavio na svojoj stranici, a koji, koliko znamo, nitko nije tražio. U specialu se kratko osvrće na skandal iz 2017. s forom u kojoj savjetuje “ako ikad pitate nekoga možete li drkati pred njime, a osoba to dopusti, pitajte ju je li sigurna. Ako kaže da je, svejedno nemojte to jebeno učiniti! Jer ako učinite – svi će znati na što se palite, a svi se na nešto palimo.”

Sincerely, Louis CK, bilo bi bolje da si čitavu situaciju jednostavno prešutio jer očito k**** nisi skužio. On sam o svom najnovijem specijalu kaže kako ga je napravio za sve one koji se u ova teška vremena žele nasmijati.

Ovi ljudi vjeruju da nije slučajno da su ljudska bića preživjela usprkos našim krhkim tijelima bez dlaka, kroz najteža vremena. I da smo jedina vrsta, osim bubamara, koja se smije životu.”

Naš savjet, uz dužno poštovanje CK-ovoj dugoj i uspješnoj karijeri, ako se u 2020.-oj želite smijati nekom komičaru – Netflix je pun novih, i muških i ženskih lica, koje vrijedi pogledati. Louisovo vrijeme je prošlo. To još samo on mora shvatiti.

TAGOVILouis CK Netflix