Internet

dobar potez zlata vrijedi

Aside Banners

Microsoft Edge, nasljednik Internet Explorera je drugi najpopularniji browser. Ratovi se nastavljaju

Piše , Objavljeno

Microsoft je promijenio strategiju prije nekoliko mjeseci, odlučili su se prebaciti na Chromium baziran preglednik koji pokreće isto srce koje pokreće i Google Chrome.

Samim tim potezom su dobili bolje performanse, bolju sigurnost te brdo novih mogućnosti.

Ovim potezom su dobili zlatnu kartu – preglednik koji će “iz kutije” većini korisnika dati upravo ono što im treba. Microsoft Edge više nije preglednik koji služi samo da downloadaš novi internet preglednik.

microsoft edge 2

U svega nekoliko mjeseci, NetMarketShare tvrdi kako je Microsoft Edge na drugom mjestu popularnosti sa 7.6 posto, ispred Mozilla Firefoxa čiji udio pada. Naravno da je Chrome na prvom mjestu sa 68.6 posto.

Google se ne brine previše. Osim nevjerojatnog postotka zastupljenosti na tržištu, Microsoftov izbor Chromiuma kao enginea za Edge samo pojačava zastupljenost Chromiuma što znači da će developeri vjerojatno optimizirati sadržaj za Googleov engine umjesto da stvaraju stranice koje će biti neovisne o browserima. U ovoj igri bi Safari, Firefox i ostale alternative mogle nastradati.

Mi smo na Operi (također baziranoj na Chromiumu), stare navike teško umiru iako da sad nemamo nikakvih znanja – vjerojatno bismo izabrali Firefox koji se rodio ponovno kao feniks iz pepela i dobili smo dojam da ga većina stručnjaka smatra najboljim internet preglednikom trenutno.

TAGOVIbrowser chromium Google. Chrome internet preglednik microsoft edge tehnologija