Internet

Zabavno gubljenje vremena

Aside Banners

Duhoviti i drugačiji: Najbolji web stripovi

Duhoviti, zabavni i originalni, uvredljivi, provokativni i aktualni - izabrali smo nekoliko web stripova koji bi trebali bi biti obavezan dio vaše kolekcije bookmarkova za traćenje vremena.

Piše , Objavljeno

Abstruse Goose

Za xkcd ste sigurno već čuli, spomenut ćemo ga kasnije, a Abstruse Goose je svojevrsni xkcd light. Bavi se sličnim temama, matematikom, fizikom i ljudskom kulturom, ali uglavnom lakšim i pristupačnijim. Nema definirani raspored objavljivanja, ali uglavnom se ažurira dva do tri puta tjedno.

Cyanide & Happiness

Cyanide & Happiness

Cyanide & Happiness


Sama činjenica da četvorica autora ovaj strip ažuriraju dnevno još od 2005. godine je vrijedna poštovanja. Cyanide & Happiness je nerijetko vulgaran, uvredljiv i besraman, (al)i zato beskrajno smiješan. U ovoj satiri i parodiji svega i svačega, autori ne zaziru od bilo kakvog tabua – religije, silovanja, smrti, pedofilije… Zna biti hit or miss, često prilično blesav, ali nakon sedam godina i preko 2,700 objavljenih stripova i dalje je češće nego rijeđe izuzetno duhovit. Objavljuje se svakodnevno, održavaju ga četvorica autora, a tehnika crtanja je mali twist na standardnu stickman foru.

Doghouse Diaries

Doghouse Diaries

Doghouse Diaries


Strip su započeli te ga održavaju trojica autora 2009. godine. Često vrlo samokritični, šale se na svoj račun, a teme im se općenito svode na lijenost, zabušavanje, samački život te geek kulturu. Razne nasumične opservacije, duhoviti komentari aktualnih internetskih događanja i slično. Strip se ažurira tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom.

Fredo & Pid’jin

Fredo & Pid'jin

Fredo & Pid’jin

Strip specifičan, između ostalog, jer ima dva glavna lika – opuštenog Freda te nadobudnog i napaljenog Pid’jina. Kažu autori u opisu stripa, “Fredo i Pid’jin su dva bijela goluba koja vas žele ubiti, zajedno sa svima ostalima na zemlji.” Autori su dvojica Rumunja, a sama tematika nije toliko bitna jer je prilično široka i šarolika – uglavnom opservacije i ismijavanja društva i okoline kroz prizmu dva blesava goluba.

Oatmeal

Oatmeal

Oatmeal


Jedan od najpopularnijih web stripova trenutno kolekcija je različitih tema, obično životnih opservacija. Teško je sažeti tematiku Oatmeala u par kategorija, jer prolazi kroz zbilja različite – od onih računalnih, društvenih, do gramatičkih “savjeta” tipa kako koristiti apostrof ili zarez. Specifičnog vizualnog stila, ovaj strip vrlo je brzo postao vrlo popularan, a objavljuje se tek neke dvije i pol godine. Nema neki definirani tempo objave, ali autor u pravilu izbaci jedan strip tjedno.

Oglaf

Oglaf

Oglaf


Oglaf
je webcomic s kojim je preporučljivo vrlo pažljivo rukovati na poslu. Strip namijenjen isključivo starijima od 18 hrpa je seksualnih perverzija i bizarnosti. Likovi su obično smješteni u rednjovjekovnu okolinu, a tematika (i crteži) nerijetko su vrlo eksplicitni i kvalitetno poremećeni. Objavljuje se samo jednom tjedno, nedjeljom, a thumbnailovi na RSS feedu i arhivi će vas upozoriti koliko vam je pametno pregledavati stripove na javnom mjestu. Za razliku od većine jednostavno i brzinski napravljenih web stripova, ovaj je vrlo lijepo i detaljno nacrtan — što nije nužno kritika ostalima, već prednost Oglafa, barem estetska. Ako ste već upoznati s ovim stripom, vjerojatno niste znali za podatak da ga crta – žena. Mind blown?

xkcd

xkcd

xkcd

Možda najpoznatiji online strip, xkcd se objavljuje tri puta tjedno – ponedjeljkom, srijedom i petkom. Pokrenuo ga je 2005. godine danas 27-godišnji programer i bivši NASA-in robotičar. Momak je u američkoj svemirskoj agenciji radio već s 20 godina, što objašnjava teme kojima se bavi. Sam opis kaže da se radi o “web stripu o romantici, sarkazmu, matematici i jeziku,” kojeg će najviše cijeniti upravo matematičari i informatičari. Da, tematika je ponekad malo teža i dublja, ali ima i laganijih internetsko-računalnih fora. Internetski klasik koji je prošao brojku od 1000 stripova i s vremenom možda ipak izgubio na duhovitosti i kreativnosti, no još uvijek je nenadmašan kada se zalomi odlično izdanje.

TAGOVICyanide & Happiness Oatmeal Oglaf strip Web stripovi xkcd

Komentiraj