Internet

sve znaju o nama

Aside Banners

Ova web-stranica zna sve o vama zahvaljujući vašoj aktivnosti na Facebooku, a možda i vašu budućnost

Piše , Objavljeno

Zahvaljujući društvenim mrežama, svjesno pristajemo dijeliti previše informacija o sebi, a što ih više i duže koristimo – to veći uvid druge stranke imaju u naš život.

Pretjerano dijeljenje detalja iz vlastitog života ponekad može biti i opasno – čak i običan status oblika “napokon godišnji. Londooooon” može biti znak provalnicima da nećete biti doma. Tehnologija sve više napreduje pa tako je iz vaše prisutnosti na društvenim mrežama moguće čak i predvidjeti vašu budućnost.

Ovaj alat se zove Predictive World, razvili su ga znanstvenici sa Psihometrijskog centra sa Sveučilišta u Cambridgeu, a iz linka se da zaključiti kako je dio promocije nove Ubisoftove igre Watch Dogs 2 u kojoj je glavni lik pomoću sličnog softvera optužen za zločin koji nije počinio. Cilj ovog softvera je prikazati kako naizgled beznačajni podaci mogu biti protumačeni u profile i uzorke. Malo je creepy, malo je Black Mirror u stvarnosti – a ako stavite i slušalice, samo zbog glazbe, ćete postati paranoični.

Sve što trebate napraviti je logirati se sa svojim Facebook računom, a sustav će sve analizirati i dati vam rezultate koji će vas možda i zabrinuti. Možete utipkati samo i lokaciju i godine, ali tada će sustav biti manje precizan.

Precizno su pogodili neke stvari, a za neka predviđanja navijamo da se ostvare kao što je očekivana starost, rizik od umorstva u idućem desetljeću (0,008% – očito smo jako nezanimljivi sumnjivim likovima), ali i predviđaju koliko ste spremni financijski riskirati te tip vaše osobnosti. Čak nam znaju i visinu točno u centimetar!

Možete ovo shvatiti kao zabavnu aplikaciju ili kao upozorenje da malo zakočite sa shareanjem i lajkanjem. Na vama je.

Provjerite Predictive World OVDJE

TAGOVIAI analize big data Black Mirror budućnost cambridge računalna znanost

Komentiraj