Internet

Kao da vas je bilo briga

Aside Banners

Piratstvo ne utječe na kino blagajne, tvrdi studija

Rezultati kažu da skidanje filmova putem torrenata ne utječe na prihod filmova na kino blagajnama, ali je li to uopće bitno?

Piše , Objavljeno

Studija je provedena na sveučilištu u Minnesoti, a provela su je dva znanstvenika kojim je očito ponestalo društveno korisnih tema za istraživanje. Promatrano je vremensko razdoblje od popularizacije BitTorrent protokola 2003. godine do danas. Rezultati će obradovati zagovornike piratstva, a razočarati našeg predsjednika Josipovića i udruženje filmskih izdavača. Navodno ne postoji veza između piratstva i uspjeha filmova na kino blagajnama u Americi, dok autori studije smanjenje internacionalne prodaje pripisuju većim razmacima između američke i internacionalne premijere filmova.

Doduše, imamo par prilično bitnih zamjerki na ovu studiju. Filmski studiji sigurno ne trebaju dodatnog odvjetnika, ali u interesu korektnosti… Kao prvo, studija analizira utjecaj BitTorrent protokola, isključujući druge metode piratizacije, poput file sharing servisa, Useneta i inog. Drugo, i zapravo važnije, analizira se utjecaj na kino blagajne, umjesto onog važnijeg – prodaje DVD izdanja.

Studija spominje negativni utjecaj od barem sedam posto na internacionalnu zaradu na kino blagajnama, ali čak i uz kašnjenje, filmovi obično u strana kina stižu prije izlaska DVD / Blu-ray izdanja koja se najviše piratiziraju. Jer budimo realni, tko od vas ima želudac za gledanje onih odvratnih TS i CAM ripova snimanih u kinu? Piratstvo čak nije ni naročita konkurencija gledanju filmova u kinu, jer radi se o dvama potpuno različitim doživljajima.

Zato bi mnogo bitnije bilo pogledati utjecaj piratstva na prodaju DVD paketa
, gdje se – osim standardnog “besplatno vs. skupo” – postoji onaj problem usranog DRM-a, odnosno regionalnih i inih ograničenja koje vam natovare na sasvim legalno kupljen proizvod. Koje su, doduše, veći davež u igraćoj, nego filmskoj industriji. Lijepo je to rekao Gabe Newell, suosnivač Valvea – piratstvo je problem usluge, a ne cijene. I zato ćemo i dalje rado davati eure njegovom Steamu, iako nam i on lagano diže tlak izjednačavanjem američke i europske valute.

Studija ima 28 stranica, pa je možete fino skinuti i sami proučiti, ako vas zanima.

TAGOVIBitTorrent piratstvo sharing

Komentiraj