Internet

di je deda

Aside Banners

Prati Djeda Mraza kako na Badnjak donosi poklone

Piše , Objavljeno

Najljepša laž koju su nam ikada ispričali, nikada nije bila realnija. Pomoću NORAD  (North American Aerospace Defense Command) i Google-a na Badnjak možemo pratiti Djeda Mraza na njegovoj ruti preko svijeta.

Putovanje Djeda Mraza

Djed Mrazovo (ili bismo trebali reći Božićnjakovo?) putovanje počinje u južnom Pacifiku, a prva stanica mu je u Republici Kiribati, koja se sastoji od 32 atola u Tihom oceanu.

Putovanje nastavlja na zapad, isporučujući poklone onima na Novom Zelandu i Australiji, a zatim slijedi Japan.

Djed Mraz će posjetiti Aziju, Afriku i Zapadnu Europu, zaključivši putovanje s Kanadom, SAD-om, Meksikom i Južnom Amerikom.

Kako možete pratiti putovanje Djeda Mraza

Tijekom cijele godine, američka i kanadska organizacija NORAD, prati zračno-kozmički prostor u slučaju nuklearnog napada, ali na Badnju večer svu svoju pozornost usmjeravaju na promatranje neba tražeći Djedove sanjke.

Na internetsku stranicu NORAD Tracks Santa svake godine dolazi gotovo devet milijuna jedinstvenih posjetitelja iz više od 200 zemalja i teritorija širom svijeta. Na Badnjak, 1.500 volontera odgovara na mailove i prima više od 140.000 poziva u svezi s točnim kretanjem Djeda Mraza.

Ove godine, predani pratitelji Djeda Mraza mogu pratiti njegovo putovanje na internetskoj stranici NORAD-a od 8 sati ujutro GMT na Badnjak.

Povijest iza NORAD-a i Djeda Mraza

Na Badnju večer 1955. godine, pukovnik Harry Shoup, odgovorio je na poziv Kontinentalnoj komandi protuzračne obrane (CONAD) u Colorado Springsu, SAD. Na njegovo iznenađenje, na drugoj strani linije bilo je ni manje ni više nego dijete koje je htjelo znati gdje je točno Djeda Mraz u tome trenutku.

Naime, dijete je naišlo u novinama na oglas od “Santa’s Toyland” iz robne kuće Sears uz koji je greškom stajao broj CONADA (prethodnika NORAD-a). Pukovnik Shoup nije htio razočarati dijete te ga je “obavijestio” o lokaciji Djeda Mraza. Te noći primio je brojne pozive djece i tako je nastala tradicija “praćenja Djeda Mraza.”

NORAD je više od 60 godina ispunjavao svoju ulogu na Božić, a od 1997. godine djeca diljem svijeta mogla su pratiti Djedov put preko interneta.

Više od 50 godina nakon noći poziva prvog djeteta, unuka pukovnika Shoupa, Carrie Farrell, koja je radila za Google, objavila je partnerstvo s NORAD-om kako bi zajednički pratili Djeda Božićnjaka. Od 2007.  Google je također osigurao online tracker, u suradnji s Noradom.

Pratite kretanje Djeda Mraza ovdje.

 

TAGOVIdjed mraz google norad

Komentiraj