Internet

Oaza pirata

Aside Banners

Privatni torrent trackeri – vodič za neznalice

Kako upasti i kako opstati na privatnim torrent trackerima? Savjeti, zlatna pravila i preporuke za n00bove.

Piše , Objavljeno

Neki ih vole jer im povećava fiktivni e-penis, neki jer su pouzdaniji, sadržajniji i kvalitetniji od javnih trackera. Drugima se jednostavno ne da zezati te zaključuju da trud uvelike nadmašuje koristi. Da, “krivulja učenja” za privatne trackere ponekad zna biti strma te će u startu odbiti neke lijene gotovane koji će se okrenuti javnim trackerima ili čak Rapidshareu i kompaniji. Što je sasvim opravdan, normalan i korektan izbor. Tko voli, nek’ izvoli. No, dosta stvari spomenutih ovdje bit će jednostavno zdravorazumske i jednom kad prođete taj početni, teži period, stvari su mnogo jednostavnije.

Ako ste potpuna njubara u svijetu torrenata, najbolje bi bilo da se prvo malo poigrate u tom pješčaniku javnih torrent sajtova. Upoznajte se s osnovnim pojmovima kao što su seeder, leecher, ratio, freeleech… Naučite kako funkcionira torrent klijent. Krenite s, primjerice, Demonoidom, koji je svojevrsni križanac javnog i privatnog sajta. Pisali smo već o njemu. To su neke osnovne stvari u koje nema smisla ulaziti ovdje, no svejedno ćemo pokušati biti dovoljno newb friendly za one koji znaju razliku između seedera i leechera, ali nikad se nisu zabavljali s privatnim sajtovima.

Prednosti privatnih nad javnim trackerima

Za početak, velik i raznolik izbor te kvalitetniji sadržaj. Postoje razni specijalizirani trackeri koji drže različit sadržaj – filmove, serije, e-learning materijal, glazbu, igre… I ‘njavu, naravno. Neke raritete poput prastarih serija i albuma naći ćete samo na zatvorenim privatnim sajtovima. Većina također ima mogućnost requestova, odnosno zamolbe da netko uploada nešto što nikako ne uspijevate naći.

Dalje, mnogo su manje šanse šanse da ćete naletjeti na (namjerno ili slučajno) krivo označen torrent te skinuti neki podvaljeni gay pornić umjesto novih Avengersa. Doduše, potpuno je okej ako će vas to i obradovati. No, virusi i ostali maliciozni softver također su dosta česti na javnim sajtovima. Privatnjaci su manje zajednice koje imaju grupicu moderatora, pa možete biti prilično sigurni da ono što skine odgovara nazivu.

Šanse da skinete neki torrent do 95% i onda stanete jer je netko odlučio da mu se više ne seeda su mnogo manje, a brzine u prosjeku veće, čak i na torrentima s manje seedera.

Kako nabaviti pozivnicu?

Eh. Imati dobrog frenda koji će vam je pokloniti? U protivnom, morat ćete se malo snaći. Razmjena je česta metoda, iako dobar dio vlasnika privatnih trackera ne odobrava takve metode nabave – naravno, imaju potpuno pravo postavljati pravila i uvjete kakve žele. No, iako je trgovina pozivnica često zabranjena, ali ponekad je jedini način za “upad” na željeni tracker. Mnogi veći forumi imaju teme ili čak podforume u tu namjenu, pa možete zaviriti tamo, a postoje i za to specijalizirani forumi.

Mogli bismo čitav novi članak o tome sastaviti, no samo par savjeta za početak – nemojte biti arogantni te prvo steknite neku “reputaciju”. Nitko neće “na slijepo” dati pozivnicu za neki dobar tracker nekom koga ne poznaje, pogotovo ako time riskira vlastito dupe. Dosta privatnih trackera kažnjava one koji pozivaju loše članove. Zašto bi netko riskirao zbog nekog koga ne poznaje?

Deset savjeta za početno “preživljavanje” na privatnim trackerima

  1. Prvo i osnovno – držite ratio (omjer skinutog i uploadanog) iznad 1. To je čitav temelj privatnih torrent sajtova. Što ste skinuli morate i vratiti. Pošteno? Pošteno. Skinuli bi vi šipak da svatko skine što ga zanima i onda odmah obriše torrent iz klijenta.
  2. Izbjegavajte velike stvari. Nemojte odmah uletjeti i skinuti paket najboljih 25 filmova na IMDb-u te ispucati 35GB na to. Skinite nekoliko “partova” (onih .rar-anih dijelova) najpopularnijih torrenata.
  3. Skidajte friške stvari, ne starije od pola dana. Kasnije će biti prevelika baza seedera da ulovite pokojeg zalutalog leechera. Naravno, to se odnosi na prve dane / tjedne, prije nego izgradite početni ratio.
  4. Izbjegavajte stare torrente s malo leechera. Skinut ćete čitav torrent, ali nećete uspjeti “vratiti” skinuto. Svaki torrent tracker prikazuje broj seedera i leechera.
  5. Nemojte brisati skinuo. Čini se logično samo po sebi, zar ne? Većina trackera ionako ima “hit and run” pravilo prema kojem morate držati torrent aktivan barem 48 sati, ali ako ste već skinuli torrent i “potrošili” ratio, zašto ne odseedati koliko ide?
  6. Seedajte ranije skinute stvari. Neke stvari koje postoje na trackeru, koje već imate na disku. Skinuto od nebitno gdje. Alternativno, možete ih skinuti s javnih sajtova i seedati na privatnim, ali to je već previše muke nego koristi. Na masovnijim i popularnijim privatnjacima poput TorrentLeecha i IPTorrentsa može se i bez toga.
  7. Čitajte pravila. Svaki privatni tracker ima nekoliko specifičnih vlastitih pravila. Privatni torrent trackeri su… privatni – kad ste u tuđoj kući, ponašate se po tuđim pravilima ili ćete biti izbačeni.
  8. Nemojte pokušavati varati. “Ratio fejkeri” i ostale svinjarije na iole kvalitetnijim privatnim sajtovima samo vode prema bannanju.
  9. Skinite najpopularnije, najnovije freeleech stvari, ako ih vaš tracker ima. Download vam se ne računa, upload se računa – idealno.
  10. Provjerite ima li kakav drugi bonus sustav. Na nekim trackerima možete zaraditi različite bodove ukoliko seedate veći broj torrenata duže vrijeme i slično.

Ako ništa drugo, ako vam je neki torrent tracker jako drag te ima hrpicu stvari koje ne možete naći drugdje – investirajte. Neki trackeri daju različite pogodnosti donatorima, a možete razmisliti i o seedboxu. Radi se o zakupu nekog serverćića sa brzom vezom preko kojeg ćete vrlo lako i vrlo brzo “nabiti” ratio. Mjesečne cijene kreću se od oko 40-ak eura mjesečno na više, ali možete podijeliti trošak sa nekoliko prijatelja. Isplati se, ali to je već priča za neku drugu prigodu…

TAGOVIJavni trackeri pirati Privatni trackeri rječnik torrent torrenti tracker vodič

Komentiraj