Internet

Time-wasting

Aside Banners

Reddit: Crna rupa u kojoj nestaje produktivnost

(Anti)-društveni sajt sebe naziva "prvom stranicom interneta," a zapravo je jedno od najgorih mjesta za gubljenje vremena.

Piše , Objavljeno

Strah me pomisliti koliko sam vremena potrošio na redditu pokušavajući biti produktivan i raditi nešto konkretno. Što vrijedi za internet općenito, jer treba prilična doza samokontrole da ne zabrazdite u stranu dok pokušavate istražiti temu na webu.

Nakon neznamkolikosatidana u nepovrat bačenih na toj prokletinji, svejedno sam zablokirao pokušavajući sažeti reddit u rečenicu opisa. Reddit sebe opisuje kao “izvor novog i popularnog na webu,” a Wikipedija kao “društveni news-sajt gdje registrirani korisnici postavljaju vlastiti sadržaj.” Što je valjda jednako dobar opis kao svaki drugi, ali uglavnom… radi se o još jednom inernetskom time wasteru – gutaču vremena.

Osim ako vam net.hr, index.hr i kompanija nisu krajnji domet, vjerojatno znate da internet komunicira memeovima. Ukratko, memeovi su svojevrsne interne fore interneta – LOLCatsi su meme, kao i demotivacijski posteri, “This is Sparta,” Failovi, Rick Rollanje, činjenice o Chucku Norrisu… Uglavnom, neka središnja ideja sa različitim kvazi-humorističnim spinovima dovedenim do apsurda. Da, “meme” ima i šire jezično značenje, ali na stranu sad to.

Subredditovi iliti mini-zajednice

Reddit je svojevrsni mikrokozmos ili presjek interneta. Vijesti, memeovi, rasprave, pornjava… a tu je i onaj mračni kutak sa različitim izopačenim pizdarijama, tipa fotošopani penisi u svemiru, što je omiljena link-podvala u komentarima na redditu – nešto tipa Rick Rollanje.

poučni materijal kakvoga se nađe na redditu

poučni materijal kakvoga se nađe na redditu


Organiziran je u takozvane subredditove, (“podredditove” po naški) po kojima se organizira sadržaj. Neki od najpopularnijih su /r/pics, /r/funny, /r/WTF, /r/gaming, /r/technology, /r/science… Uglavnom, ako reddit zamislite kao forum, subredditovi su podforumi, odnosno kategorije u koje se baca sadržaj. Ne možete direktno staviti neki link “na reddit,” već u subreddit sa specifičnom namjenom.

Naslovnica se sastoji od trenutno najpopularnijih submissiona, a o popularnosti (“kvaliteti,” “zanimljivosti”) odlučuju registrirani korisnici upvoteovima i downvoteovima. Palčevima gore ili dolje, k’o u starom Rimu. Oni najpopularniji isplivaju na površinu, ostali skupljaju prašinu.

Po vlastitom ukusu

Postoji set od 21 subreddita na koje je korisnik “pretplaćen” kod registracije, a na čitavom redditu ima ih bezbroj jer svaki korisnik može otvoriti vlastiti subreddit. Naslovnica se sastoji od submissiona u subredditovima na koje ste pretplaćeni, tako da možete po svom ukusu skrojiti svoju naslovnicu. Ako se odlučite registrirati, najpametnije je prvo odjaviti se sa subredditova /r/atheism i /r/politics jer su oba dio spomenutog početnog seta. Čak i ako ste nereligiozni i ne baš apolitični kao ja, ne želite se opterećivati tim idiotarijama. To su mjesta gdje uglavnom vlada jednoumlje, ali ostatak reddita srećom mnogo je tolerantniji. Iako je reddit u globalu liberalno, ireligiozno i napušantsko mjesto uživa u samosažaljenju zbog asocijalnosti i nedostatka ženske pažnje.

U trenutku pisanja ovog teksta, od 25 linkova na naslovnici bilo je – 13 memeova, duhovitih gluposti i slika kućnih ljubimaca za rastopit’ se, tri aktualne vijesti iz svijeta, dva o legalizaciji marihuane, još par ozbiljnijih tema te neke sitnice i… nacionalna himna Sovjeta. Ako mrzite slikovne memeove, maknete pics i funny subredditove te imate nešto podnošljiviju naslovnicu. Jer reddit je onakav kakvim ga složite. Ima hrpa popularnih i manje popularnih subredditova sa zanimljivim i informativnim stvarima, samo ih treba otkriti.

nema veze s temom, ali... imaš nešto protiv!?

nema veze s temom, ali… imaš nešto protiv!?

Reddit nisu samo blesavi memeovi

Zanimljiv je, primjerice, subreddit IAmA, što znači “I am a,” uz koji dolazi kratica AMA – “Ask me anything.” Neki od najzanimljivijih takvih “intervjua” bili su oni s astrofizičarem Neilom deGrasse Tysonom, Stephenom Colbertom, Louisom CK-om, Zachom Braffom, raznim političarima, znanstvenicima i općenito ljudima s dubokim korijenima u gikovštini. Ali i običnim ljudima sa zanimljivim pričama. IAmA je mjesto gdje redditori imaju priliku pitati sve što žele nesretnike koji se ohrabre upustiti u takav pothvat. Samo, reddit ne oprašta neiskreno kurvanje za publicitet. Pitajte Woodyja Harrelsona.

Iako je generalno reddit bezazlen sajt za utapanje viška slobodnog vremena, redditori su često si vole tepati i komplimentirati da su altruistički borci za slobodu govora i demokraciju. Redditori su se poprilično narajcali na dvije posljednje važne društvene akcije, pa je bio jedno od internetskih središta pokreta Occupy te rušenja SOPA/PIPA/ACTA zakona. Česte su i dobrotvorne akcije, od čega je najuspješnija bila podrška udruzi DonorsChoose krajem 2010. godine, kada je prikupljeno preko pola milijuna dolara.

4chan vs reddit vs 9gag vs…

Stalni su ratovi i blesave prepirke na foru čiji je tata jači, a koji sajt bolji – 4chan, reddit, digg, 9gag, memebase ili neki dvadeset sedmi. U suštini, većina internetskih perverzarija i gluposti proizlazi s 4chana. Lolcatsi, Rick Rollanje, Pedobear, Rage Comics… Sve je krenulo s 4chana. Reddit kasnije pokupi memeove, hiperproducira ih sve dok postanu izlizani i nimalo smiješni – i onda još malo. 9gag, memebase i kompanija uglavnom s danom zakašnjenja pokrade stvari i bezobrazno nalijepi svoj watermark gore. Daleko od toga da reddit ne vuče sadržaj od drugih, no ključna razlika je u tome da reddit zapravo uopće ne hosta sadržaj. Slike i ostalo ne uploadate na sam sajt, nego neki image hosting servis – reddit debelo preferira imgur.com.

Reddit je kod nas, čini se, manje popularan od 9gag-a, koji se ipak čini pristupačnijim. Za početak, jednostavniji je, dok naslovnica reddita izgleda kao da je ispala iz 2005. godine. No zagrebete li malo dublje, naći ćete zanimljivije i “pametnije” sadržaje od forsiranja Rage Facea na svaku prokletu sliku. Ili, možete jednostavno isključiti mozak i smijati se blesavim mačkama.

TAGOVI9gag internet meme reddit web

Komentiraj