Internet

A profitirali medvjedi

Aside Banners

The Oatmeal ne odustaje: na tužbu odgovara (dobrotvornom) provokacijom

Vlasnik popularnog stripa The Oatmeal dobio je tužbu u iznosu od 20.000 dolara, pokrenuo dobrotvornu kampanju i prikupio 100.000 dolara u pola dana.

Piše , Objavljeno

Internet voli osvetničke priče i zadovoljavanje pravde. Internet podjednako voli The Oatmeal, duhoviti i kreativni online strip – jedan od najboljih na internetu. Jučer je FunnyJunk.com tužio vlasnika TheOatmeal.com stripa, Matthewa Inmana, zbog klevete, nanošenja štete imidžu FunnyJunka (ha, FunnyJunk i imidž, dobar vic) te tražio 20.000 dolara za naknadu štete.

Ako pomnije pratite Oatmeal, možda se sjećate da je Inman lani optužio FunnyJunk za krađu njegovih originalnih radova i posrednu zaradu na njima preko oglasa. FunnyJunk se brani da “duhovite” slike korisnici sami uploadaju na FunnyJunk.com, a samim time i stripove s Oatmeala, te “promptno” reagiraju na zahtjeve za njihovim uklanjanjem. Naravno, dok u međuvremenu pokupe više tisuća pregleda i prikaza oglasa. (Slobodno primjetite manju dozu ironije i određenu paralelu sa torrentima i piratizacijom).

Dakle, godinu dana kasnije stiže tužba FunnyJunka u iznosu od 20.000 dolara – no, umjesto toga The Oatmeal odgovara u svom standardnom stilu, detaljnim isticanjem budalaština u FunnyJunkovoj tužbi. Plus, obećaje da će – umjesto uplate 20 tisuća dolara na FunnyJunkov račun – pokušati prikupiti taj iznos u dobrotvorne svrhe, poslikati kešovinu i poslati fotografiju na FunnyJunkovu adresu zajedno s crtežom vlasnikove majke kako vodi slatku ljubav s medvjedom.

Kampanja je pokrenuta sinoć (sa 11. na 12. lipnja) – traženi iznos od 20 tisuća dolara premašen je u svega sat vremena, a unutar 14 sati brojka je već prešla okruglih 100 tisuća. Inman je obećao da će sva prikupljena sredstva dati u dobrotvorne svrhe, i to pola udruzi za očivanje životinjskog svijeta te drugu polovicu udruzi za borbu protiv raka.

Instantni uspjeh kampanje čitavom intenetu priuštio je jednu veliku, pravedničku erekciju.

TAGOVIFunnyJunk Stripovi The Oatmeal

Komentiraj