Internet

Računalo je DeLorean

Aside Banners

Tko kaže da ne možete putovati kroz vrijeme? Web stranice iz devedesetih!

Piše , Objavljeno

UPOZORENJE: Ovaj čitav članak će vam izgledati kao da je ispunjen različitim reklamama i pop-upovima, ali NIJE. To su zapravo “vrlo napredne web stranice” poznatih filmskih studija, jezičnih instituta i online trgovina. Pronaći ćete sve od Space Jama do epileptičnog izazova za oči i mozak.

I mi se jednako tako osjećamo, random stock djevojko na random stock vremenskom stroju...

I mi se jednako tako osjećamo, random stock djevojko na random stock vremenskom stroju…

Internet je fantastičan. Kako drukčije objasniti ove leptiriće koje imamo pri pogledu na Space Jamovu stranicu koju smo već jednom gledali u osnovnoj školi na 486-ici?

Space Jam

spacejam

Čitava ideja ovog članka je počela s ovim sajtom. Prilikom guglanja Space Jama smo slučajno pritisnuli “I’m Feeling Lucky”, a on nas je odveo na prvi sajt iz Google Searcha. I sretni, ooo, sretni li smo bili.

Provjeri Space Jam sajt

Sekcije su nejasno definirane i vjerojatno bi nas to ubilo u današnje vrijeme, ali ovako nam je samo zabavnije istraživati ovu fantastičnu relikviju od sajta.

Ako kliknete na planet Lunar Tunes (što morate jer se potajno nadate da ćete čuti I Believe I Can Fly, ali i zbog dizajna planeta i igre riječima), dobit ćete popis svih radio postaja na kojima svira prvi singl sa soundtracka – Sealov “Fly Like An Eagle”. POPIS. RADIO. POSTAJA!!!

spacejam trailer (Custom)

Ako odete na trailer, stranica će vam reći da je trailer 7.5 megabajta, da je u Quicktimeu i da vrijedi. Što vrijedi? Za vas mlade, razmažene klince koji nisu nikad okusili čari dial-upa – to znači downloadanje 7 megabajta trailera kroz nekih četrdesetak minuta samo kako biste pogledali dvije minute sadržaja. Ali da… Vrijedi. Iako je u Quicktimeu koji mrzimo.

Space Jam nam ostaje jedna od najljepših uspomena na djetinjstvo i drago nam je da je ovaj sajt još uvijek dio mreže svih mreža. Prosurfajte malo, nećete požaliti.

You’ve Got Mail

you've got mail resize (Custom)

Provjeri You’ve Got Mail sajt

You’ve Got Mail je romantična komedija, a s kim drugim nego s Tom Hanksom i Meg Ryan u glavnim ulogama. Klasična priča o tome kako velika riba guta malu ribu, ovaj knjižara knjižaru. Hanks i Ryanova se ne podnose u stvarnom životu (stvarnom životu filma, da se ne zbunite), ali ne znajući tko su – mejlaju se, cyberseksaju se i zaljubljuju se. Ono što se događa na sajtu je neprocjenjivo. Ne možete skinuti wallpaper nego vam je na raspolaganju “desktop pattern”. Znate onu malu sličicu koju postavite da se ponavlja pa od tog dobije wallpaper? E to dobijete. Zipano kako ne bi bilo 50kb nego 25. Internet bijaše spor u to vrijeme.

Pinky and the Brain od znakova s tipkovnice. Želite ih napraviti sami? Vidi sajt i saznaj kako.

Pinky and the Brain od znakova s tipkovnice. Želite ih napraviti sami? Vidi sajt i saznaj kako.

 

Gore je čak i ASCII umjetnost. Možete i skinuti AOL instant messenger. Nismo to probali. Još sajt koristi RealAudio. Pa prekrasno.

Lost-World.com

Nauči dvije-tri rečenice o dinosaurima. Doslovno

Nauči dvije-tri rečenice o dinosaurima. Doslovno

Provjeri Lost-World sajt

Ovaj sajt je pokušaj viralnog marketinga za film Jurassic Park: The Lost World. Da, treći dio. Da, znamo, ni nama nije drag. Sajt je napravljen kao sajt tvrtke INGEN koja je glavna u trećem dijelu Jurassic Parka, a tagline je “Building tomorrow out of yesterday…” u najosnovnijem fontu ikad. Poklikate na neke ikone gore, nećete vidjeti gotovo ništa zanimljivo sve dok ne kliknete na ikonu s natpisom “Dinosaurs”. Ondje možete naučiti o devet vrsta dinosaura u “super atraktivno dizajniranom ruhu”. Vjerojatno možete više naučiti na Wikipediji, ali ovakvi fosili na internetu su rijetkost i trebate im dati malo više pažnje.

A i na sajtu smo našli nagradnu igru u kojoj možemo osvojiti veeeliki poster. Jedva čekamo rezultate!

Uh oh! Pa ne možemo vjerovati! Nikad ništa nismo osvojili na internetu. Ovo nam je prilika.

Uh oh! Pa ne možemo vjerovati! Nikad ništa nismo osvojili na internetu. Ovo nam je prilika.

Najzanimljiviji dio dolazi tek kad kliknete na u lijevom kutu. Probajte. Oduševit ćete se.

Wild Wild West točka kom

Provjeri Wild Wild West sajt

Za stvaran osjećaj devedesetih smo odlučili ubiti AdBlock Plus i dopustiti popupove na Wild Wild West stranici. Ako vas zanima, domena cometsystems.com je na prodaju. Ili je bila 199o-ih. Nismo sigurni kako to funkcionira s pop-upovima. Osvježavaju li se oni stalno ili zapnu u vremenu kao i ovi sajtovi?

wildwildwest (Custom)

Ovaj ogroman film s Will Smithom je podbacio na kinoblagajnama, ali u kontekstu veličanstvenih web stranica je itekako nadmašio naša očekivanja.

Horizontalno skrolanje, previše sekcija s malo sadržaja, obećane igre koje se nisu htjele učitati zbog nekompatibilnosti s flashem, a glazbeni video je trebao biti na stranici hipclips (woooow koje ime) koja više ne postoji. A ništa, morat ćemo sami pjevušiti “Wild Wild West” dok skrolamo ovim sajtom. Horizontalno.

"Desktop pattern"

“Desktop pattern”

Jackie Chan

Yo JC. Dope site. Keepin' it oldschool

Yo JC. Dope site. Keepin’ it oldschool

Provjeri Jackie Chanov službeni sajt

Jackie Chanov službeni sajt je fantastičan. Jackie još uvijek sudjeluje u pisanju “dnevnika” na sajtu koji bi se više mogao nazvati “mjesečnik”. Također možete posjetiti Jackie Chan Design Store kako biste kupili neki proizvod, a i da vidite gdje je sav taj dizajn pobjegao jer očito nije na homepageu i podsekcijama službenog sajta.

U scrapbook kategoriji Jackie organizira čudnovate nagradne igre pa ako želite osvojiti jedan od stotinu crvenih džepova (sa sretnim novcem unutra!!) – dodajte jackiechan.com kao svoju početnu stranicu. Što je crveni džep? Reći ćemo vam, ako vi nama kažete što je sretan novac.

Klingonski jezični institut točka kom

HTML7 čini nam se.

HTML7 čini nam se.

Provjeri klingonskog Babića

Klingonski jezični institut. Prebejzik sajt Klingonskog jezičnog instituta. Otprilike ovako mi rokamo HTML kad bismo morali tipkati kod. S tim smo dovoljno rekli.

Počastni spomen sajtova koji nemaju veze sa serijama i filmovima

Arngren.net – Ova stranica ima aktualne ponude koječega, ali i dalje izgleda kao da je iz 1992. godine. Moraš obratiti pažnju na gifove Djeda Božićnjaka kako maše i ženskih grudi negdje na sajtu. Pronalazak nečeg vrijednog na ovoj stranici je baš kao pokušaj pronalaska Jure u “Gdje je Jura?”.

ŠTO SE OVDJE DOGAĐA?

ŠTO SE OVDJE DOGAĐA?

Internet Explorer is Evil – 1998. su znali da je Internet Explorer zao, ali državne službe ga i dan danas koriste

Oduvijek smo znali!

Oduvijek smo znali!

TAGOVIbill gates devedesete internet internet explorer jackie chan klingonci mail meg ryan messenger putovanje kroz vrijeme space jam star trek Tom Hanks will smith

Komentiraj