Auto & Tech

hitno je

Aside Banners

Isključi ove postavke na svom televizoru zbog koje ti filmovi izgledaju kao turska sapunica

Piše , Objavljeno

Svi novi televizori dolaze s tehnologijom i postavkama koje pokušavaju izoštriti pokrete kako bi ti pružili nešto glatkije iskustvo – pogotovo prilikom gledanja akcijskih filmova ili sporta, ali kad nema takvih scena, slika izgleda umjetno, amaterski, a stručnjaci (i nestručnjaci poput nas) to nazivaju “efektom sapunice”. A proizvođači televizora su mislili da nam čine uslugu.

Ne želiš da ti hollywoodski blockbuster na gigantskom televizoru izgleda kao 323. epizoda Strasti u kojima Tabitha zaboravi Timmyja u ormaru od Charity.

dinastija tv lg

Kako ta tehnologija funkcionira?

Tzv. motion smoothing je opcija koja stvara dodatne frameove kako bi pokreti bili što manje zamagljeni. Između dva stvarna i postojeća framea, tehnologija izračuna putanje pokreta i dodaje “među-frame”. Samo zamisli košarkašku loptu kako putuje od točke A do točke B. Svemoćna tehnologija između točke A i točke B ubaci još jedan kadar u kojem je lopta upravo između tih točaka.

Čak se i Vulture pozabavio s motion smoothingom u svom videu – ako želiš malo više stručnosti. Nama je samo stalo do tog da to isključiš.

.

Živjeli smo godinama bez ove tehnologije, možemo i dalje. Pogotovo kad nam serije i filmovi izgledaju kao smeće.

Prokopaj po daljinskom upravljaču i pokušaj u postavkama slike pronaći bilo kakav ekvivalent za motionsmoothing koji je na novi(ji)m televizorima već uključen. Ako imaš Samsunga, najvjerojatnije se opcija zove AutoMotion, LG je svoju opciju nazvao TruMotion, a Sony svoju MotionFlow.

Ako ne možeš pronaći opciju, daj daljinski svom unuku, deda! Neka te riješi muka i neka Spielbergovi filmovi opet izgledaju kako ih je stari Stevo zamislio. Jednom kad isključiš motion smoothing opciju, svakako ćeš vidjeti razliku – a ako ju ne vidiš, vjerojatno si jedan od onih kojima nije bitno što i kako se gleda, važno samo da se nešto gleda. Deda.

TAGOVIFilmovi tehnologija televizija televizor