Auto & Tech

Tipkovnice odlaze u povijest

Aside Banners

Iz Facebooka predviđaju kako bi za 5 godina video mogao u potpunosti zamijeniti tekstualne poruke

Živimo u sasvim drugačijem svijetu nego prije 10 godina, a to se pogotovo osjeća u načinu na koji komuniciramo s drugim ljudima. Izgleda kako smo sada na pragu nove komunikacijske revolucije.

Piše , Objavljeno

Iako su mu nemušti analitičari predviđali brzi kraj, Facebook ne pokazuje znakove posustajanja te se štoviše, čini jači nego ikada. Od naizgled jednostavne društvene mreže se tijekom godina promaknuo u lidera nove komunikacijske revolucije, a nakon povezivanja ljudi sa svih strana svijeta, sada bi mogao biti predvodnik novog trenda u načinu kako kontaktiramo sa svojim prijateljima, ali i potpunim neznancima.

Na međunarodnoj konferenciji moćnih žena u Londonu je tako bilo govora i o trenutnim sociološkim i komunikacijskim promjenama, a jedna od glavnih govornica je bila Nicola Mendelsohn, potpredsjednica Facebooka za Europu, Bliski Istok i Afriku, tržišta koje drži preko 430 milijuna računa ove društvene mreže. Između ostalog, Mendelsohn je tako govorila o promjeni trendova u načinu na koji korisnici Facebooka komuniciraju te je istaknula kako je itekako primjetan rast video materijala (pogotovo nakon pokretanja live video opcije) nauštrb tekstualnih poruka. Broj video pogleda je tako u svega godinu dana porastao s jedne milijarde na osam milijardi, a u istom se tom periodu smanjio i broj tekstualnih poruka i pisanih statusa.

facebook 1

Mendelsohn ističe kako to nije rezultat Facebookovog forsiranja video materijala, već nešto što su korisnici sami prepoznali i odlučili iskoristiti kao način boljeg, dinamičnijeg i jezgrovitijeg načina prenošenja informacija. Facebook korisnici tako dnevno pogledaju čak 100 milijuna sati raznog video materijala, a te brojke su joj dale za prvo da predvidi kako bi za nekih pet godina većina naše komunikacije putem te društvene mreže mogla biti u formi videa. Ne znamo koliko nam se takva vizija budućnosti sviđa, ali moramo se naviknuti da živimo u iznimno dinamičnom svijetu u kojem se društveno-tehnološke norme mijenjaju doslovno iz dana u dan, pa ako dođe takvo vrijeme, i mi ćemo morati odložiti naše tipkovnice i upaliti kamere na mobitelima. Ne kažu džaba da slika vrijedi 1 000 riječi!

TAGOVIdruštvene mreže facebook komunikacija Nicola Mendelsohn tekst video

Komentiraj