Auto & Tech

Sretan rođendan, Nintendo!

Aside Banners

Izvadite stare SNES konzole i zaigrajte Super Maria u čast Nintendovih 125 godina postojanja

Piše , Objavljeno

Mlađe ga generacije uglavnom znaju po svevremenskim konzolama i vodoinstalateru Mariu, ali Nintendovi su početci još u 19. stoljeću. Bome, Japanci ih prave da traju!

nintendo 1U modernom tehnološkom svijetu prava je rijetkost ako tvrtka poživi barem 10-ak godina i iza sebe ostavi barem nešto vrijedno spomena, a biti na tržištu više od stoljeća i još uvijek biti nekakav faktor… e, to mogu samo najjači igrači! Jedan od njih je i Nintendo, multinacionalna megakompanija koja je osnovana 23. rujna 1889. iliti prije točno 125 godina, a danas je s 85 milijardi dolara treća japanska tvrtka po vrijednosti. Bome, ako govorimo o vitalnim japanskim djedicama, valja početi od njihova najsvjetlijeg primjera…

Sve je počelo kada je Fusajiro Yamauchi krajem 19. stoljeća počeo proizvoditi hanafuda igrače karte, koje su uskoro postale toliko popularne da je morao zaposliti nekoliko asistenata. Malo-pomalo je obrt rastao, da bi Fusajiro s godinama proširio djelatnost na druge vrste igračaka, nakon smrti sve ostavio zetu Sekiryo Kaneda, od kojega je biznis na koncu preuzeo njegov sin Hiroshi Yamauchi, čovjek koji je Nintendo pretvorio u ono što je on i danas: jedna od najbitnijih tvrtki u povijesti industrije elektroničke zabave!

nintendoVeć početkom 70-ih godina prošlog stoljeća Nintendo ulijeće u posao s igraćim arkadama, da bi 1988. godine oduševili svijet prvim Game Boyem, a početkom 90-ih se u trgovinama pojavio SNES, konzola koja i dan-danas ima kultnu sljedbu, pogotovo sada kada je sve retro ponovno u modi. Kroz ove su se platforme provlačili i dobro poznati likovi poput Donkey Konga, Linka i Pokemona, a jedan od njih je s vremenom postao i zaštitno lice te službena maskota tvrtke. Naravno, riječ je o simpatičnom i mazohistički nastrojenom vodoinstalateru Mariu, čiji su lik i djelo Nintendu donijeli doslovno milijarde dolara.

wii

Iako i dalje slovi kao jedan od najjačih igrača u industriji, za Nintendo dolaze prilično teški dani. Konkurencija je sve žešća, zahtjevi tržišta sve veći, a mjesta za neke veće pogreške gotovo da i nema. Njihove najnovije Wii konzole ne prolaze toliko dobro kako se očekivalo, a prihodi padaju iz kvartala u kvartal, tako da će gazde trebati malo razmisliti o budućnosti. No, dosta je tih crnih tema, rođendan svakako nije vrijeme za brigu! Ova je tvrtka proživjela 125 godina i sigurno će preživjeti još barem toliko… jer mi im to želimo iz sveg srca!

TAGOVIgame boy japan konzola nintendo rođendan snes

Komentiraj