Auto & Tech

Jaguarova stvarna igrica

Aside Banners

Jaguar isfurao futuristički koncept za virtualno vjetrobransko staklo koje cestu pretvara u igru!

Piše , Objavljeno

Inženjeri i IT genijalci iz legendarne mačkice smislili su novi koncept virtualnog vjetrobranskog stakla, koji vožnju cestama pretvara u računalnu igricu!

jaguar

Nekoć ponos i dika britanske industrije automobila, a danas samo jedna od mnogobrojnih firmi u vlasništvu indijskog koncerna Tata Motors, Jaguar grčevito pokušava vratiti svoj položaj na tržištu i svima pokazati da njegovi stručnjaci još uvijek znaju složiti elegantna, agresivna i moderna vozila, za kojima će svi nekontrolirano sliniti. A ako to baš i ne ide, uvijek postoje druge tehnologije na koje se mogu usredotočiti i u kojima mogu napraviti pravi iskorak, poput virtualnih vjetrobranskih stakala.

Koncept virtualnih vjetrobranskih stakala nije neki teški SF, ali je trebalo vremena dok tehnologija ne dođe to te razine da ga netko uistinu i može isfurati. Radi se o naizgled običnoj “šajbi“, koja projecira razne digitalne prikaze (nešto poput proširene stvarnosti), time pomažući vozaču tijekom vožnje. Jaguarov je pokušaj proboja u ovoj tehnologiji tako namijenjen prvenstveno profesionalnim vozačima automobilističkih utrka, ali ako je u stvarnosti tako dobar kako izgleda u ovom promo videu, ne bismo se žalili da kroz par godina postane dio standardne opreme!

Jaguar virtual windscreen concept – promo:

Kada bismo ovo morali sažeti u jednoj rečenici, mogli bismo reći da se radi vožnji u stvarnosti uz grafiku iz video igrica. Ovaj koncept tako prikazuje optimalne putanje u zavojima, signalizira kada i koliko treba kočiti, obavještava vas o brzini i vremenu kojom ste odvozili neku trasu, a posebno su zanimljive projekcije drugih vozila ili vašeg automobila iz prethodnih trasa i krugova (takozvani “ghost car“), protiv kojih se možete utrkivati baš kao u Test Driveu, Need for Speedu, Dirtu ili što se već trenutno igra.

jaguar2

Ipak, koliko bismo god voljeli vidjeti ovo u serijskoj proizvodnji, mora se priznati da bi moglo biti itekako opasno, pogotovo u rukama nabrijanih majmuna koji misle da su besmrtni, pa sebe i druge sudionike u prometu dovode u veliku opasnost. Dati takvim likovima mogućnost da se utrkuju protiv samih sebe i da cijelo iskustvo izgleda kao igranje igrice… ufff, crna kronika bi bila puna!

TAGOVIautomobili Jaguar proširena stvarnost utrke virtualna stvarnost virtualno vjetrobransko staklo

Komentiraj