Auto & Tech

Aside Banners

Jahta po mjeri princa

Omiljen hobi brutalno bogate "arapske" ekipice je vladati svim mogućim top listama najimpresivnije imovine. Jedan od popisa u kojem su za sada najjači vezan je uz mega jahte.

Piše , Objavljeno

Iza neoriginalnog imena “Dubai”, krije se plovilo burne prošlosti i remek djelo dviju njemačkih tvrtki, Blohm & Voss i Lürssen. Vlasnik ove mega jahte, koja je sa svojih impresivnih 162 metra dužine trenutni broj jedan među “stambena zgrada look-alike” plovilima, je Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, princ od Dubaija.

I ime i vlasnik su drugi po redu jer ju je 1996. pod imenom “Golden Star” i sa cijenom od 220 milijuna dolara prvotno naručio princ Jefri Bolkiah, brat sultana od Bruneja o kojem ste na Idesh! magazinu mogli čitati kao vlasniku cirka pet tisuća automobila. Projekt je trebao biti završen 2000. ali je zbog manjka novca obustavljen 1998. i jahta je stajala na suhom čitave tri godine nakon kojih je uskočio princ od Dubaija, stavio je na teretni brod i iz Njemačke dovukao u Dubai da bi 2006. konačno bila dovršena.

Silni čelik i rekordna dužina krivci su za to da ovaj plutajući grad teži nevjerojatnih 13995 tona za čije pokretanje se brinu četiri 20 cilindrična dizel motora od kojih svaki ima po 9625 konja! Maksimalna brzina i brzina kruzanja su tajna. Procjena je da potegne oko dvadesetak čvorova ili 40 km/h. Potrošnja? što je to?!

U luksuznim apartmanima “Dubai” može ugostiti optimalno 24 gosta. Najveća gajba od 180 kvadrata je za gazdu i u nju se ulazi staklenim liftom ravno iz garaže. šest soba od 40 kvadrata je za goste, a postoji i pet VIP sobetina. Podmornica, sletište za helić i hangar za omanji zrakoplov su inclusive. Pitamo se samo što je za princa omanji zrakoplov?!

Razlog zašto smo jahtu nazvali plutajućim gradom su sadržaji kao što su kino, kazalište, teretana, teren za squash, bazen, SPA, ambulanta, saloni za njegu, kuhinja te garaže za jet ski-e i automobile koji se spuštaju posebnom dizalicom.

Standardan feature je elektronički sustav za stabilnost koji se brine da gosti ne proliju šampanjac za vrijeme vožnje ili da im se slučajno ne prevrne ogledalce dok po njemu stružu žiletom. Ima ugrađen detektor pokreta i sustav protiv novinarskih blicalica koji ometa fotoaparate. O navedenim pogodnostima brine pedesetak članova posade i na usluzi su 24h dnevno.

Točna cijena je nepoznanica ali kreće se između 250 i 300 milijuna dolara.

TAGOVIjahta plovilo

Komentiraj