Auto & Tech

Slijedi li nam nova topla voda?!

Aside Banners

Japanci su izmislili novu vrstu kotača za bicikl i naplaćuju ih 25 tisuća kuna po komadu

Piše , Objavljeno

Za toplu vodu, vatru i kotač smo uvijek mislili kako se ne mogu nešto previše promijeniti s obzirom da su osnovni elementi našeg postojanja, ali izgleda kako ipak ima mjesta za napredak.

gokiso 2Kada promatraš jedan zatvoreni, kompaktni i na prvu ruku poprilično jednostavan sustav kao što je bicikl, teško da možeš naći nekog prostora za bitnija poboljšanja. Aerodinamika je manje-više određena samim oblikom, a sve ostale performanse ovise o težini i kvaliteti dijelova koje se na samom biciklu u ovakvom ili onakvom obliku nalaze dobar dio njegova postojanja. No, inženjerski duh Japanaca im ne da mira da samo sjede prekriženih ruku i pomire se s činjenicom da je nešto takvo kakvo jest pa su tako braća Nobuo i Yutaka Kondo iz malene tvrtke Kondo Machine (specijalizirani za proizvodnju manjih dijelova za zrakoplovne motore Rolls Roycea i Toyotine automobile) odlučili poboljšati kotač, osnovu svakog bicikla. Svoj su izum nazvali Gokiso kotač, a tvrde kako je must have svakog ozbiljnog obožavatelja pedaliranja.

Na ideju su došli još tamo 2009. godine kada je mlađi Yutaka izgubio u biciklističkoj utrci od svog brata Nobuoa te je za poraz okrivio stražnju osovinu koja se tijekom vožnje istrošila i gotovo raspala. Zato je Yutaka proveo šest idućih mjeseci razvijajući novu, poboljšanu i ojačanu osovinu koja može kvalitetno rasporediti težinu i apsorbirati udarce. Kada je sustav bio gotov, testirali su ga pri brzinama od 300 km/h te provjerili izdržljivost u zatvorenom krugu od 100 dana, tijekom kojih se po 10 sati dnevno kotač okretao pri brzini od 100 km/h. Nakon svega, Gokiso kotač je izgledao i ponašao se kao nov, što je daleko ispred sve ostale konkurencije, a kako mu je uz izdržljivost karakterističan i znatno manji mehanički otpor, braća Kondo procjenjuju kako povećavaju prosječnu brzinu za barem 2-4 km/h, što je u biciklizmu iznimno mnogo.

gokiso

Kotači su inače izrađeni od titanija i karbonskih vlakana, a kada ih u prazno zavrtite na 30 km/h, neće se prestati okretati punih šest minuta. Za usporedbu, po performansama drugi najbolji i najskuplji kotač na tržištu će se okretati svega minutu i pol, a ovi naši “tvornički” modeli teško mogu izdržati duže od pola minute. A kada smo već kod cijene, ona je uistinu paprena: par ovih kotača će vaš koštati ogromnih 50-ak tisuća kuna, što si može priuštiti samo najviša klasa biciklista i oni koji imaju brdo para. Na tržištu su već četiri godine i do sada je prodano svega 30-ak primjeraka, ali braća Kondo namjeravaju uložiti malo više truda i vremena u marketing i oglašavanje jer ipak, ne dogodi se svaki dan da izmisliš novu vrstu kotača!

TAGOVIbicikl biciklizam gokiso kotač japan japanci kotač performanse

Komentiraj