Auto & Tech

Aside Banners

Jednokotačno prometalo

Iako se monocikl pojavio davne 1870. godine njegova masovna komercijalizacija još nije na vidiku. Niz je problema koji ga sprječavaju u tome no postoje pojedinci koji to žele promijeniti.

Piše , Objavljeno

Monocikl je vozilo sa jednim kotačem projektirano tako da vi sjedite unutar njega ili pokraj njega a danas se uglavnom proizvodi za gušt i zabavu. Doduše ideja koja je realizirana u 19. stoljeću zamišljala je komercijalizaciju monocikla kao novog prometnog sredstva.

Monocikl u akciji

Monocikl u akciji

Najpoznatiji u nastojanju da se popularizira ovo prijevozno sredstvo danas je sigurno Kerry McLean koji zadnjih 40 godina u svojoj garaži pokušava složiti brz, praktičan i siguran monocikl. Prvi takav proizvod ovog entuzijasta bio je pogonjen 40 konja jakim motorom izvađenim iz motornih saonica i bio je u potpunosti legalan i spreman za cestu dok njegov najpoznatiji monocikl danas nema veze sa mozgom jer je u njega ugradio vjerovali ili ne V8 motor s 225 konja!
Dotični model također ima i svoju drugu verziju koja se zove “Rocket Roadster” a koja je zbog ugradnje spojlera nešto stabilnija od obične. Začudo oba su također legalna. Brutalan V8 model dokazano i provjereno može potegnuti čak 160 km/h ali je zbog opće sigurnosti ograničen na maksimalnih 85 km/h.

Ovo inženjersko čudo svakako treba pohvaliti ali njegove loše strane kao što su teška upravljivost, zajebano kočenje zbog kojeg se možete zarotirati ko’ loptica i naravno loša vidljivost mogle bi vas koštati života. Čak ni sam Kerry McLean koji ih vozi četrdesetak godina nije imun na ozbiljne padove. No ako vam sve to ipak nije bitno jer vam je važan njegov visoki cool faktor, za cirka 8500 dolara možete dobiti svoj ručno izrađeni primjerak. Naravno, V8 monstrum nije u ponudi jer je i sam Kerry svjestan da bi vas rodbina poslije morala skupljati žlicom i tražiti po obližnjim šumarcima.

Demonstracija:

Pad:

TAGOVIMcLean monocikl motori pila V8

Komentiraj