Auto & Tech

get smart

Aside Banners

Kako bilo koji televizor pretvoriti u Smart TV? Xiaomijeva pametna kutija je rješenje, testirali smo

Piše , Objavljeno

Nedavno je bio TAJ trenutak. Odlučili smo da smo odigrali sve na PlayStation četvorci te da je vrijeme da ga naslijedi netko tko bi više uživao u tome.To je odluka koju smo mogli donijeti i prije, ali znate kako je to u vezama – teško je nekada odlijepiti flaster na brzinu, suočiti se s istinom, a to je da dovoljno dugo nismo igrali novi naslov na četvorci i da nam ne treba.

Počeli smo koristiti Plejku samo kao multimedijsku stanicu. Mjesto koje nam je služilo za YouTube, HBO Go, Netflix i slično.

U trenutku odluke prekida s Plejkicom, krenuli smo u potragu za TV boxom koji će nam zamijeniti sve što nam je proteklih mjeseci bila plejka.

Potraga je bila grozna…

.

Nekada davno smo sve to već guglali, ali tada nije bilo toliko izbora. Imali smo Apple TV, Chromecast i to je manje više bilo sve što je relevantno. A danas… Bolje da ne započinjemo…

Kao da se svaka kineska pokrajina bacila u proizvodnju svoje multimedijske kutije kako bi bili konkurentni, a uz to je i Amazon izbacio svoje stvari. Kako sada tu ostati pametan? Svi na velika zvona ističu te velike brojke i slova: FullHD, 4K, jako puno RAM-a i interne memorije.

Od svega se malo umorite i želite odustati, ali onda smo se vratili brendu kojemu jako vjerujemo. Otkako smo ga prvi put isprobali – pokazao nam je kako kvaliteta ne treba biti skupa, a to je naš Xiaomi.

Znali smo već dugo da on ima svoj TV box S, ali nam se činilo kao da to možda nije dobar izbor s obzirom na to da je nudio samo 2 GB RAM-a i 8 GB ROM-a. No, s druge strane smo se pitali – zašto bi nam trebalo išta jače kada želimo samo gledati sve naše serije i YouTube.

Odlučili smo se za Xiaomi Mi TV box S i nismo požalili što se tiče navedenih brojki.

Instalacija Mi kutije je vrlo jednostavna – spojite se na WiFI i sve se manje-više događa samo od sebe.

Malo nam uputstva oko uključivanja s daljinskim upravljačem nisu bila jasna, ali sve ostalo je bilo lagano.

Uključili smo kutiju, sučelje se pojavilo pred našim očima i sve je izgledalo kao na svakoj uobičajenoj pametnoj telkici. Mi Box tjera Android TV 8.1 sustav i sve je savršeno jasno svakom tko je ikad okusio bilo kakvo SMART TV sučelje. S tim da treba uzeti u obzir činjenicu koja će uskoro biti bitna, a to je da koristimo stari Sharp Aquos 42-inčni TV.

Sve je dobro funkcioniralo i još smo k tome mogli koristiti našu bluetooth tipkovnicu – što je veliki plus u usporedbi s Plejkom koja nam nije pružala tu opciju.

Pretraživanja u bilo kojoj aplikaciji više ne frustriraju jer smo zaboravili slovo zbog čega moramo brisati cijelu riječ i odjednom je život lakši.

xiaomi mi box s

Sve već navedene aplikacije funkcioniraju besprijekorno – niti ne znamo treba li nam više RAM-a ili ROM-a kada i za ovo za što koristimo kutiju sve šljaka najbolje moguće.

Odlučili smo se okušati i u IP TV vodama pa smo instalirali Kodi te osposobili balkanske kanale, ali počeli su nuditi sve manje i manje sadržaja pa to ni nije više tolika špica.

Prvi najveći plus je mogućnost Spotifya. To Plejka također nije imala. Sada napokon možemo slušati sve što nam Premium verzija nudi (koju plaćamo), bez da imalo “teretimo” računalo. To je aplikacija koju najviše koristimo i zbog koje je naš Spotify pregled godine izgledao pozamašno bogat.

Drugi najveći plus je “castanje” – slanje sadržaja s mobitela ili laptopa bežično na TV.

Napokon možemo pokazati što smo vidjeli na Instagramu i sa skrivenih profila, a da ne screenshotamo i slučajno lajkamo – samo podijelimo ekran i to je to.

Čak na njemu možeš igrati i Android igre na velikom TV-u s Bluetooth kontrolerom. Super je što dobiješ i daljinski upravljač pa možeš lansirati Netflix brže nego ikad s Netflix gumbom, a ako ne voliš tipkati – imaš i gumb za Google Assistanta pa možeš samo reći “launch _____ (umetni ime aplikacije)” i posao je riješen.

Xiaomi Mi Box s Netflix gumbom

Ovo za sada zvuči kao divna bajka, ali nažalost je ta dječja lako probavljiva uspavanka dobila nagli preokret unazad tjedan i pol. Naš stari SHARP tv je postao malo manje sharp te se počeo čudno ponašati.

To nam je samo ubrzalo želju da kupimo novi TV koji će vjerojatno biti pametan nakon čega je upitno hoće li nam TV box biti potreban za išta drugo osim “castanja”.

I dalje Xiaomi Mi TV box S funkcionira besprijekorno na bilo kojem televizoru (koji radi ispravno, za razliku od našeg) ili monitoru s HDMI izlazom te je najisplativiji i najsigurniji ulog u medijski sustav koji možete nabaviti kod nas.

Ime je, a nije skupo. Svakako naša velika preporuka. Toliko je dobro da smo si dodali i Amazon Prime jer eto, opet su teška vremena.

Nećemo nikoga reklamirati jer nemamo ništa od toga, ali preporučamo ovu pametnu kutijicu. Cijena je nevjerojatna za sve što nudi – oko 450 do 500 kuna na hrvatskom tržištu. Još da su ubacili DVB-T2 tuner, imali bi definitivnog pobjednika koji spašava svaki stari TV u državi od zaborava.

TAGOVIandroid android box mi box Netflix streaming xiaomi