Auto & Tech

Čuvaj se Googlea i kad darove nosi

Aside Banners

Kako spriječiti Google da vas koristi u svojim reklamama

Piše , Objavljeno

Informatički divovi poput Facebooka i Googlea svako malo pokušavaju od svojih korisnika napraviti poslušne i profitabilne ovce, ali mi im to nećemo dozvoliti, zar ne?!

google reklame

Koliko god to nevjerojatno zvučalo, čak i IT divovi poput Googlea i Facebooka žive od reklame. Složena je to mreža ponude i potražnje, koja za cilj ima isto što i svaka druga reklamna agencija: natjerati korisnika da koristi (ili barem razmotri) njihov proizvod. Sve se veće tvrtke koriste nekim trikovima kako poboljšati prodaju, a Google je nedavno uveo jednu marketinšku novinu, koja bi mnoge mogla dovesti u neke poprilično neugodne situacije.

Naime, Google sada zadržava pravo da koristi vaše osobne podatke u svrhu reklamiranja nekih proizvoda i usluga, ovisno o vašim aktivnostima na internetu. Drugim riječima, kada god lajkate ili ocijenite bilo što na internetu, Google taj vaš potez sprema u svoju bazu podataka, te će ga izbaciti kao opciju ili preporuku nekome od vaših prijatelja, poznanika ili osoba u vašim kontaktima, koje zanimaju slične stvari.

Ovo je jedna od onih situacija gdje korisnik mora čitati sitna slova i biti u toku s tehnologijom, te znati da mora osobno deaktivirali stavku o dopuštenom korištenju korisničkog profila u svrhu reklame određenih proizvoda i usluga. A s obzirom na broj informacija koje nam se svakoga dana slijevaju na računala, ponekad je teško pratiti što i gdje treba napraviti.

Olakotna je okolnost da se ovo za sada primjenjuje samo kroz Google+ profile, koje, na svu sreću, nitko ne koristi. Ipak, opreza nikada dosta, tako da je bolje spriječiti nego liječiti, a kako biste se riješili ove poprilično podle navlakuše, sve što treba jest otići na ovu stranicu, maknuti kvačicu iz jedine kućice koje možete, te kliknuti Save. Ako pak nemate Google+ račun, morati ćete se prvo registrirati kako biste se mogli odčekirati, što je, ponovno, vrlo podla navlakuša. Što reći, nije Google džabe jedna od najjačih tvrtki svijeta…

TAGOVIgoogle google reklame korištenje privatnih podataka privatnost reklame sigurnost

Komentiraj