Auto & Tech

Aside Banners

Kineska auto katastrofa

Gradsko zujalo za svega 7.000 amerićanskih dolara, full opremljena limuzina ili terenac za 25.000 dolara ili reprezentativni SUV za 35 tisuća. Zvuči odlično jel'da?

Piše , Objavljeno

Ambiciozni plan nekih od 130 kineskih proizvođača automobila da jako niskom cijenom osvoje svjetska tržišta polaskao je mnoge potencijalne kupce. Mnogi su očarani podatkom da će moći dobiti gradsko zujalo za svega 7.000 amerićanskih dolara, full opremljenu limuzinu ili terenac za 25.000 dolara ili reprezentativni SUV za 35 tisuća. Zvuči odlično jel’da?

Iako neki od njih imaju motore provjerenih marki kao što je Mitsubishi, to je jedino čime se eventualno mogu podičiti. Dizajn je uglavnom kopija poznatih Mercedesovih, BMW-ovih, Toyotinih, Hondinih, Opelovih i drugih modela. Kupcima će se to sigurno svidjeti jer će za siću moći sjediti u automobilu potpuno istom Mercedesu CLK, Smartu i drugima.

Ali tu nastaje i prvi problem, a stvar je dospjela i na sud. Mercedes i BMW žele sačuvati imidž i spriječiti prodaju kopiranih modela na području Njemačke. Ako i uspiju siromašna tržišta poput same Kine, Južne Amerike, nadamo se ne i naših prostora nadoknadit će gubitak.

Frankfurtski auto show ugostio je ShuanHuang, proizvođača koji je BMW-u stao na žulj proizvodnjom modela SCEO koji je straga identičan poznatom X5. Isti proizvođač proizvodi i Noble, presliku Smarta ali ga ovom prilikom nisu izložili. Razlog je vjerojatno u pritisku Mercedesa, iako kažu da su tako sami odlučili. Bizarno zvuči, ali neki analitičari smatraju da će se prozvođači morati pomiriti s kopijama ako žele poslovati u Kini!

Najveći problem kineskih automobila je sigurnost ili bolje rečeno nesigurnost. Danas se uvodi šesta zvjezdica u testove sigurnosti, a Brilliance BS6 i terenac Jiangling Landwind pokazali su kako auto mora biti napravljen da dobije jednu (BS6) odnosno ni jednu (Landwind)!

Ugrubo, na standardnom testu udarca u prednji lijevi dio, pri brzini od 60 km/h, minimum koji se očekuje je očuvan putnički prostor. Zapamtite, pri samo 60 km/h! Pogledajte ovu strahotu! Kupujete?

TAGOVIauti kina shuanhuang

Komentiraj