Auto & Tech

U teoriji pali, ali...

Aside Banners

Kinezi predstavili bizarni divovski autobus koji vozi preko ostatka prometa!

Kako riješiti prometni kolaps u višemilijunskim gradovima? Dodaš još jednu razinu prijevoza koja prometuje iznad ostalih vozila!

Piše , Objavljeno

Kada imaš prometni problem kao Kina, u čijim je gradovima cestovni kolaps svakodnevica, ponekad moraš razmišljati izvan okvira i složiti nešto toliko bizarno i neobično da bi čak moglo i upaliti. Iako vjerojatno neće. No tvorci Transit Elevated Busa (TED) smatraju kako su riješili problem konceptom divovskog autobusa koji doslovno vozi iznad ostatka prometa i to tako što je klasično podvozje izdignuto nekoliko metara iznad zemlje!

Transit Elevated Bus – video:

Ova ideja se povlači već nekoliko godina, a li na nedavno održanoj high-tech izložbi u Pekingu je napokon predstavljen i pravi mini-model ovakvog vozila koji u teoriji potpuno funkcionira. Kapacitet bi mu bio 1 200 putnika, a koštao bi daleko manje od iduće izgledne solucije, podzemne željeznice. Na žalost, čini nam se kako ovakav monstrum jednostavno ne može funkcionirati u praksi jer uvelike ovisi o kulturi ostalih vozača i zahtjeva potpuno pravilan promet, a da ne spominjemo prepreke poput kamiona ili nadvožnjaka. Također, ukoliko se ovako nešto pokvari nasred ceste (a čini se kako cijela ta konstrukcija nije baš najstabilnija), mogao bi nastati pravi kaos. Ipak, navodno se sprema testna varijanta za drugu polovicu godine koja bi trebala voziti po gradu Qinhuangdao, pa ćemo vidjeti ima li u ovoj priči mjesta za optimizam!

TAGOVIautobus gužva kina koncept promet transit elevated bus

Komentiraj