Auto & Tech

Banner 300

Koji je bolji: iPhone 4 ili HTC Evo 4G?

Ljeto počinje prilično vruće. Ne samo klimatski već i telekomunikacijski. Dva najjača 4G telefona ovaj mjesec dolaze na tržište

Piše , Objavljeno

Rat iPhonea i uređaja s Androidovim operativnim sustavom premjestila se na novu razinu – 4G. Appleov novitet pokazan je urbi et orbi samo nekoliko dana nakon što je HTC Evo 4G bombastično prasnuo na tržište s podnaslovom ‘prvi 4G smartphone‘. Tko je bolji, možda i nije najbolje postavljeno pitanje, jer su oba uređaja vrhunska u svojim domenama, no ‘ajmo se malo poigrati statistike.

Ekran i dimenzije

iPhone 4 ovdje definitivno rastura sa najvećom rezolucijom pametnih telefona dosada – 960×640 piksela na ekranu dijagonale 3,5 inča, za razliku od HTC-ovih 800×400 na većih 4,3 inča.
U veličini Apple isto gazi konkurenciju elegancijom 11,4 cm dužine, 5,8 cm širine i 0,9 cm debljine, što u društvu s gravitacijom proizvodi 136 grama težine. Evo je malo veći i deblji 12,1 x 6,6 x 1,2, pa slijedom toga i teži – 170 grama što sve ide na račun većeg zaslona.

Procesor

Moćni novi Appleov A4 procesorski čip navodno je neznatno bolji od HTC-ovog 1GHz Qualcomm Snapdragona, no to još ništa ne govori o brzini samog telefona, jer je ona ponajprije ovisna o tome kako su isprogramirane aplikacije.

Operativni sustav i aplikacije

Nadalje, operativni sustavi – iOS4 vs. Android 2.1. Novi Appleov softver učinio je kvantni skok naprijed po pitanju multitaskinga, što mu je i bio ključni minus u usporedbi s Googlovim OS-om. Broj aplikacija je i dalje neusporedivo veći u slučaju iPhonea, no zajednica Android programera je nekako složnija. Programiranje se vodi potrebama korisnika, nema zastarjelih aplikacija i ne postoji cenzura.

Memorija

iPhone dolazi u 16GB i 32GB varijantama, HTC Evo s 1GB integriranog prostora te osnovnom 8GB microSD karticom koja se može nadoštukati do 32 GB. Sloboda koju memorijske kartice nude osiguravaju Evou prednost na ovom polju.

Kamera

Oba uređaja imaju po dvije kamere – prednju i stražnju. Zanemarimo prednju čija je jedina funkcija video chat. Stražnja u slučaju iPhonea ima pet megapiksela, a kod HTC-a osam. Oba telefona snimaju 720p HD, s time da Apple to radi u 30 frejmova u sekundi a HTC u 25.
Jedno od vrućih novih featurea iPhone-a je ‘FaceTime’, video pozivi preko WiFi-ja. HTC ih također ima, s time da mu ne treba WiFi, već to čini preko 3G odnosno 4G mreže.

Baterija

Baterija definitivno ide u korist Applea – 7 sati razgovora uz 3G, odnosno 14 uz 2G. Evo:6 sati uz 3G (ponovno:hvala zaslonu). Naravno, na Evou možete zamijeniti bateriju:)

Ostalo

što se tiče senzora iPhone ima žiroskop s 3 osi, digitalni kompas, mjerač brzine, senzor za blizinu, senzor za ambijentalno svjetlo i GPS. Sve isto posjeduje i HTC.

Cijena

Nakraju, cijena. U SAD-u iPhone će koštati 200 (16gb) odnosno 300 (32gb) dolara uz dvogodišnji ugovor. Evo dođe 200, također uz dvogodišnji ugovor.

što se tiče američkog tržišta ogroman plus u korist HTC-a je činjenica da ga prodaje telekomunikacijska mreža Sprint koja podržava 4G (uskoro uz doseg 120 milijuna stanovnika), što nije slučaj AT&T-ja koji prodaje iPhone i koji će još nedefinirano vrijeme biti na 3G-u.

Zaključak

Ukoliko želite bolji display, izuzetno elaborirani dizajn, gomilu što korisnih što beskorisnih aplikacija, i ne manje bitno, osjećaj da u ruci držite najmoćniji telefon revolucionarnih tehno inovatora današnjice – onda je iPhone 4 gotovo bez konkurencije.
Ukoliko vas loži pametno skrojeni OS, otvorena razvojna platforma, jeftinije i geekovske aplikacije te osjećaj da ne želite biti dio masovne histerije – odgovor jedan jedini: HTC Evo.

Naravno, ako ste u Americi, jer Evo ima i jedan veliki minus (iz naše perspektive) – on radi samo na CDMA mreži, pa ga na našem tlu nećete moći koristiti. U speckama ipak čitamo da Evo ima tuner čip QSD8650 koji podržava i GSM, pa je stvar odluke HTC-a hoće li najbolji Android uređaj dosad ponuditi i ostatku svijeta. 4G neće pokazati svoje prednosti na našem tlu kako kod okrenemo.

TAGOVI4g android htc htc evo iPhone

Komentiraj