Auto & Tech

Aside Banners

Koji miševi kolo vode? Miševi za svačiji džep – za sirotinju, neki srednji i najbolji

Piše , Objavljeno

Bitan dio kućnog ili bilo kojeg uredskog arsenala današnjice je miš. Vrlo često se dogodi da nećemo ulagati u miševe jer je oke i onaj do 30-tak kuna, a pri tome ne razmišljamo o svim bitnim karakteristikama koje bi trebao imati gaming miš.

Najvjerniji tehnološki ljubimac čovjeka današnjice bi ga trebao dobro služiti i ne stvarati mu bolove. Bolovi uzrokovani dugim rukovanjem mišem znaju biti dosta neugodni, a vrlo često se dogodi da ljudi niti ne znaju da je to od miša. U ovom slučaju se ne bi trebali držati one “No pain, no gain”. Treba biti bezbolno i s jako puno dobiti.

Dakle, bitan je ergonomski dizajn miša – to će nam pomoći da izbjegnemo sve nepotrebne bolove.

Druga bitna karakteristika je koliko je miš osjetljiv to se mjeri u DPI-evima (dots per inch). Što je taj broj veći – to će se kursor više micati po ekranu kada ga vi pomičete.

Ako ste u gaming vodama – želite da je ovaj broj niži i da je više do vas i vaših sposobnosti. Ako ste se pitali što će gamerima ogromne podloge za miš – e, točno to je razlog zašo.

Treća bitna stvar je koliko tipki miš posjeduje. To ovisi najviše o tome – čime ćete se zapravo baviti i za što ćete koristiti miš. Ako je uobičajena uporaba – malo surfate netom, za to je dovoljan miš s dvije tipke i kotačićem za skrolanje.

Ako ste ozbiljniji “igrač” i želite podići vašu produktivnost i workflow na novu razinu – dva kotačića i još par tipki nije na odmet.

Posljednja bitna karakteristika miša na koju morate paziti je način spajanja. Jeftini su bolji sa žicom, ako se ne želite susretati s blagim problemčićima kašnjenja. Bežični miševi s adapterom su okej opcija, ali zauzimaju vam jedan usb ulaz. Bluetooth ovisno o kvaliteti uređaja znaju nuditi puno dobrih opcija kao primjerice spajanje na više uređaja i slično, ali zato i jesu skuplji – ako želite nešto dobro.

Mi smo odabrali tri miša koja spadaju u tri različita cjenovna razreda kao i tri različita stila uporabe.

1. “Svejedno mi je, daj samo da radi” ispod 30 kuna

trust miš izvor-trust

Izvor: Trust

Ovdje ubacujemo našeg lojalnog prijatelja iz studentskih dana Trust Ziva 2 žičani usb miš. Informaciju i DPI-u nismo mogli pronaći, ali iz iskustva – skrolanje, gameanje, padanje, lupanje – puno toga je izdržao naš suputnik i odradio je to jako dobro.
Minus, ako želite imati nešto u rukama, pravu mišurinu, a ne mišića – ovo ne bi bio izbor za vas, ali Trusty (kako smo ga zvali) bi bio miš srednje veličine. Ergonomski nije zahvalno dizajniran, ali ako ćete njega koristiti – ni ne očekujemo da se bavite uredskim poslom.

2. “Htio bi nešto bolje, ali da nije preskupo” ispod 300 kuna

51VNwq+k08L._AC_SL1200_-removebg

Izvor: Microsoft

Microsoft Classic IntelliMouse – stara škola je vječna s razlogom. Žičani Microsoftov miš s pet tipki koji može obavljati sve svoje obaveze na raznim podlogama. Ergonomski je to već malo ozbiljnija priča u usporedbi s prošlim prijedlogom. Ako se pitate što će vam miš s pet tipki – vjerujte nam na riječ kada kažemo da jednom kada se naviknete imati dvije lako dostupne tipke za, primjerice, brzo prebacivanje između prozora – nećete znati kako ste prije bez toga radili. Informacija za one koji žele koristiti novostečena znanja, krase ga 3200 DPI-a.

3. “Želimo najbolje od najboljeg” ispod 800 kn

logitech miš izvor-logitech

Izvor: Logitech

Ovdje se trenutno može nalaziti samo jedan miš, a to je Logitechov MX Master 3 bežični miš. Na svim listama je na prvom mjestu osim na onim nisko budžetnim. Jedini koji mu može doći blizu je njegov prethodnik MX Master 2S. Možete ga spojiti sa žicom, adapterom ili preko bluetooth tehnologije. Na sebi ima usb-c utor preko kojeg ga punite. Najzanimljivija informacija vezana za punjenje ima opciju “brzog punjenja” te za jednu minutu punjenja dobijete tri sata dodatnog rada. 4000 DPI-a je i više, nego dovoljno. Sedam tipki ima na sebi od kojih pet možete reprogramirati da rade što god vi poželite. Sučelje kastomiziranja funkcija tipki je vrlo jednostavno i moguće je dati mu različite naredbe za različite programe. Ima dva kotačića za skrolanje što je nama odličan dodatak. Također, glavni kotačić možete zaskrolati brzo do kraja svemira i natrag, a vrlo lako možete isključiti slobodno skrolanje. Ergonomski je ljepotica za dlan, imate dovoljno prostora za odmaranje palca.

Za gaming ga ne bismo preporučili s obzirom na cijenu i gdje je usmjeren, ali bilo kakav imalo složeniji rad na računalo – ovo je pobjednik. Najbolji od najboljih.

TAGOVIgaming miš miš Miševi periferija računala tehnologija