Auto & Tech

IT nepoznanica

Aside Banners

Koristi li “sigurno uklanjanje” USB uređaja ičemu ili se radi o potpunoj besmislici?

Piše , Objavljeno

Možda nije jedan od gorućih tehnoloških problema, ali uklanjanje USB uređaja ipak spada u onu kategoriju “uvijek nas je zanimalo, ali nikada se nismo potrudili pronaći odgovor“. E pa evo ga!

usb 2Svi smo prošli kroz to: staviš USB uređaj (bilo stick, eksterni hard disk ili nešto treće) u računalo ili laptop, prebaciš nešto s ili na njega i barbarski ga izvučeš van, samo kako bi te dočekao gnjev, bijes i baražna paljba uvreda prijatelja, članova obitelji, djevojke/dečka ili kućnog ljubimca! “Jesi ti normalan?!“, vikati će najčešće u takvoj situaciji, kao da si upravo počinio genocid nad psićima i mačkicama i teatralno nadodati: “Ne smiješ vaditi USB uređaj tako, moraš ići na safely remove!” Naime, kada se radi o ovoj problematici svi su odjednom vrhunski IT stručnjaci, a vama se po glavi mota samo ona stara “Život je prekratak za safely remove USB diska“. Pa tko je onda u pravu?

Ukratko, svi i nitko! Kako bi dobili perspektivu, moramo se vratiti u prapovijest, točnije nekih 40 godina u prošlost kada su se počeli pojavljivati prvi uređaji za prijenos i pohranu podataka te funkcionalni operativni sustavi. Tada je računalna tehnologija bila iznimno kruta i software nije mogao procijeniti kada se vrši nekakav prijenos ili korištenje podataka s prijenosnih diskova pa se očekivalo kako će takav uređaj biti spojen (mount“) na samo računalo dok se zadatak ne obavi i dok ga nije sigurno ukloniti (unmount). Kako bi to i osigurali, mnogi su čitači prijenosnih diskova (primjerice, Macintoshev floppy i čitač optičkih diskova) fizički spriječavali korisnike da ih izvade dok on ne bi obavio niz radnji ili unio određenu naredbu u operativnom sustavu, što je bila preteča onog što danas nazivamo Safely Remove Hardware and Eject Media.

safety

Pojavom malenih USB uređaja korisnik ga je jednostavno mogao izvući kada je poželio, ali se pojavio rizik kako bi to moglo naštetiti samom uređaju, računalu ili podacima. To se može dogoditi ako se USB uređaj ili podaci na njemu koriste u trenutku kada ga fizički izvučete van, a posljedice mogu biti benigne poput rušenja samog programa, ali i ozbiljnije, kao što su reboot sustava ili ono najgore: gubljenje samih podataka s USB uređaja! Tu na scenu stupa sigurno uklanjanje, koje gotovo u trenu prekida sve moguće akcije između USB uređaja i centralne jedinice, obavještava sve programe na koje bi to moglo utjecati što će se dogoditi i upozorava samog korisnika kako prekida neki proces ili akciju.

Iako je još donedavno bilo iznimno opasno ignorirati sigurno uklanjanje USB uređaja, danas gotovo svaki operativni sustav ima niz protokola koji eliminiraju svaku veću opasnost, od automatskog gašenja programa koji bi mogli biti ugroženi takvim akcijama do svojevrsnih predkalkulacija kojima operativni sustav uzima u obzir činjenicu kako bi korisnik mogao nesmotreno izvući USB uređaj, pa neprekidno radi backup. Drugim riječima, šanse da vam se u današnje vrijeme nešto dogodi s uređajima i podacima ako samo izvučete USB stick ili disk gotovo da ne postoje, ali preporuka je da ipak idete na sigurno uklanjanje. Jer ovo će vam vjerojatno proći 99 puta, ali stoti put sve može otići kvragu… a stari Murphy nalaže kako će baš to biti nešto turbo bitno!

TAGOVIOT podaci računalo safely remove sigurno uklanjanje usb

Komentiraj