Auto & Tech

Stvarnost oponaša film

Aside Banners

Ameri imaju nadzorni program koji se zove SKYNET što znači kako je kraj blizu!

Piše , Objavljeno

Ako kojim čudom niste gledali niti jedan nastavak Terminator franšize, možda vam ovaj naslov neće biti previše jasan, ali uvjeravamo vas kako ne znači ništa dobro!

skynet 2Uistinu sumnjamo kako još uvijek postoji netko tko nije čuo za Terminatora i Skynet, ali nije zgorega podsjetiti se na jedan epitoma modernog SF-a i pojam koji dobrih 30-ak godina kasnije i dalje nije izgubio na svojoj aktualnosti. Naime, po filmskom je kanonu američka vlada 4. kolovoza 1997. godina aktivirala sustav za kontrolu obrambenih sustava Skynet koji je 29. kolovoza postao svjestan i preuzeo kontrolu nad svim vojnim instalacijama. Njegovi su ga operateri u panici pokušali isključiti, ali Skynet je predvidio taj potez i zaključio kako čovječanstvo treba uništiti jer će mu zauvijek biti prijetnja. Lansirao je nekoliko nuklearki na Rusiju, Rusija je uzvratila i tako je došlo do Sudnjeg dana, vladavine Skyneta, otpora malog broja preživjelih pobunjenika, pojave Terminatora i najlegendarnije ikada izgovorene filmske rečenice: “I’ll be back!

skynet 3

Iako je sve ovo fikcija, sada nam postaje prilično jasno kako ovakav scenarij uopće nije nemoguć, a američke tajne službe (prvenstveno NSA) uopće ne pomažu svojim bizarnim i totalno promašenim smislom za humor, ironijom ili što li već. Oni su tako jedan od svojih naprednih programa za nadzor i analizu informacija nazvali upravo Skynet! Taj metadata kolektor radi na principu provjere telefonskih poziva i poruka, izoliranju određenih ključnih riječi i pronalasku obrazaca koji bi mogli ukazati na terorističke akcije, što je do sada izazvalo više problema nego koristi (to će najbolje posvjedočiti ugledni novinar Al Jazeere Ahmed Muaffaq Zaidan koji je prije par dana optužen za suradnju s Al-Qaedom). Za sada se sve čini prilično bezazleno, ali tako je bilo i u filmu sve dok situacija odjednom nije postala dlakava pa stvarno nema potrebe da se s ovakvim stvarima čačka mečka. Nazovite ga fino Super Pony Rainbow Happy Hippo i svi sretni!

TAGOVIamerička vlada nadzor NSA SAD skynet tajne službe terminator Umjetna inteligencija

Komentiraj