Auto & Tech

Posljednji pozdrav legendi...

Aside Banners

Kraj jedne ere: Japanci će ovaj mjesec i službeno proizvesti posljednji videorekorder na svijetu

Iako je vrijeme videorekordera i kazeta odavno za nama, začuđujuće je bilo saznati kako se oni još uvijek proizvode. Barem do kraja ovog mjeseca...

Piše , Objavljeno

Današnja klinčurdija vjerojatno niti ne zna što je to videorekorder (VCR), a kazete (VHS) su vidjeli eventualno dok su u podrumu kopali po starudiji i slučajno pronašli tatinu staru kolekciju pornjave. Na žalost, takva je sudbina snašla nekoć vodeći medij za distribuciju video materijala, koji je pojavom CD-a i DVD-a polagano počeo gubiti svoj status na tržištu. Točka loma je bila 2008. godina, kada je DVD format i službeno izbacio video kazete sa tržišta, a od onda traje rapidni pad ponude i potražnje ovih arhaičnih ostataka 80-ih.

vhs

No, na čuđenje mnogih, pa i nas samih, videorekorderi i kazete se proizvode i dan-danas, a službeno se diljem svijeta proda oko 750 tisuća jedinica godišnje. Postoji nekoliko manjih (uglavnom kineskih proizvođača), ali posljednji je veliki igrač na tom tržištu japanski Funai Electric, koji svoje uređaje prodaje pod raznim brendovima, uključujući i Sanyo. Unatoč želji da na životu održe proizvodnju VCR-a, smanjenje potražnje i nedostatak dijelova su ih primorali da i službeno objave kako će ovaj mjesec proizvesti svoju posljednju jedinicu, zakucavajući time posljednji čavao u lijes nekadašnje legende.

vhs

Hoće li to biti i konačni kraj VCR-a i VHS-a vidjeti ćemo kroz narednih par godina, ali sa sigurnošću možemo reći kako će procvati jedno drugo tržište: kolekcionarsko. Naime, tijekom posljednjih je par godina ta niša postala nešto kao gramofoni i gramofonske ploče kod audiofila, sa ekipom koja je spremna pljunuti i po par tisuća dolara za neke rijetke kazete ili uređaje. Posebno se cijeni taj podrapani i zrnati izgled, koji mnoge filmove čini posebno šarmantnima, posebno one iz domene trasha. Dobro je to znati, jer tako smo barem sigurni kako će netko negdje tamo održati naše voljene kazete i videorekordere na životu!

TAGOVIdvd Filmovi funai electric kazeta nostalgija VCR vhs videorekorder

Komentiraj