Auto & Tech

Bolje od smart watcha

Aside Banners

Levi’s i Google izmislili pametnu jaknu koja spaja stil i tehnologiju

S jedne strane imamo diva modne industrije, a s druge giganta tehnološkog razvoja, a kada se ove dvije sile spoje, nastaje Jacquard.

Piše , Objavljeno

Kada se govori o tehnologiji, pogotovo onoj “pametnoj”, tijekom posljednjih smo par godina svjedočili nekolicini pogodaka, ali i hrpi totalnih promašaja. Smartphone, tableti i VR setovi su izgleda uspjeli u svom naumu da se probiju u naše domove, dok gadgeti poput Google Glassa i pametnih satova još uvijek nisu ono što smo zamišljali. Teško je zapravo predvidjeti što će javnost popušiti, ali čini nam se kako bi Jacquard mogao biti uspjeh. Možda neće donijeti nekakvu veliku tehnološku revoluciju, ali svakako ga ne bi bilo loše imati u ormaru.

Projekt Jacquard je kreacija koju su zajedničkim snagama stvorili Levi’s i Google, a radi se o pametnoj jakni koja spaja vječni stil denima sa najmodernijom tehnologijom današnjice. Sama je jakna protkana takozvanom “pametnom tkaninom” na kojoj se nalaze senzori bežićnim putem povezani sa smartphoneom. Kada se spoji, korisnik može pritiskom na određena mjesta na jakni i pomicanjem ruku vršiti razne radnje, poput javljanja na pozive, pisanja poruka ili traženja pomoći prilikom navigacije. Dodatna je pogodnost što je “pametna tkanina” otporna na vodu pa se Jacquard može bez problema strpati u perilicu rublja!

Jacquard – promo video:

Projekt je za sada namijenjen prvenstveno biciklistima, ali njegova primjena nije ograničena samo na ovu skupinu ljudi, već ju može koristiti bilo tko i bilo kada. Na žalost, još se uvijek radi samo o konceptu, ali odabrani će pojedinci moći testirati konačni proizvod već krajem godine. Ako sve prođe u redu, Jacquard bi se na policama dućana mogao naći već iduće godine, a nadam se kako za njega nećemo morati prodati bubreg!

TAGOVIgoogle levis pametna jakna pametna tkanina smartphone stil tehnologija

Komentiraj